неделя, септември 15, 2024

РУДОЛФ ВАЛЕНТИНО В „ЧЕТИРИМАТА КОННИЦИ НА АПОКАЛИПСИСА“

ИЗТОЧНИК: VINTAGE EVERYDAY

ПРЕВЕЛ ОТ АНГЛИЙСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

“Четиримата конници на Апокалипсиса“ е американски ням епичен военен филм от 1921 г., продуциран от „Metro Pictures Corporation“ и режисиран от Рекс Инграм. Базиран на испанския роман от 1916 г. „Четиримата конници на Апокалипсиса“ на Висенте Бласко Ибанес, той е адаптиран за екрана от Джун Матис. Във филма участват Померой Кенън, Джоузеф Суикард, Бриджита Кларк, Рудолф Валентино, Уолъс Бири и Алис Тери.

Често смятан за един от първите истински антивоенни филми, той има огромно културно въздействие и става най-касовият филм през1921 г., като изпревари „Хлапето“ на Чарли Чаплин. Филмът превръща малко известния актьор Рудолф Валентино (или Рудолфо Валентино – бел. П. Н.) в суперзвезда и го свързва с образа на латино любовника.

„Четиримата конници на Апокалипсиса“ вдъхновява също така манията по тангото и модните прищявки като гаучо панталоните. Филмът е по сценарий на Джун Матис, която с успеха си се превръща в една от най-влиятелните жени в Холивуд по това време.

През 1995 г. „Четиримата конници на Апокалипсиса“ е избран за съхранение в Националния филмов регистър на Съединените щати от Библиотеката на Конгреса като „културно, исторически и естетически значим“.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.