петък, септември 06, 2024

НОБЕЛОВИ ЛАУРЕАТИ / 1990 г. / ИКОНОМИКА / УИЛЯМ ФОРСАЙТ ШАРП

Уилям Форсайт Шарп (William Forsyth Sharpe)

16 юни 1934 г.

Нобелова награда за икономика (заедно с Хари Марковиц и Мъртън Милър)

(За пионерската работа в теорията за финансовата икономика.)

Уилям Шарп е роден в Бостън, щат Масачузетс. Тъй като баща му служи в Националната гвардия, семейството се мести няколко пъти по време на Втората световна война, докато не се установява окончателно в Ривърсайд, Калифорния. Шарп прекарва остатъка от своето детство и юношеството си в Ривърсайд, като завършва Ривърсайдското политехническо средно училище през 1951 г. След това постъпва в Калифорнийския университет в Бъркли и планира да следва медицина. Въпреки това през първата година на обучението си решава да се прехвърли в Калифорнийския университет в Лос Анджелис, за да учи бизнес администрация. Като разбира, че ученето на счетоводство не е много интересно, Шарп най-сетне се спира на специалността икономика.

По време на следването в университета най-силно влияние му оказват двама професори: Армен Алчиан, професор по икономика, който става негов наставник, и Фред Уестън, професор по финанси, който го запознава за първи път с трудовете на Хари Марковиц, отнасящи се за портфейлната теория.

През 1961 г. Шарп започва да преподава във Вашингтонския университет. Той поставя началото на изследвания за обобщаване на резултатите от своята дисертация за теорията на равновесието на цените и активите, работа, която слага началото на създаването на модела за ценообразуването на активите. Шарп изпраща през 1962 г. в „Списание по финанси“ („The Journal of Finance“) статия, в който описва САРМ (Capital Asset Pricing Model, Модел за оценка на финансовите активи – бел. П. Н). Но по ирония на съдбата статията, която се превръща в една от основите на финансовата икономика, отначало е сметната за неуместна и публикацията е отказана. Шарп трябва да почака, докато се смени редакционния състав, и през 1964 г. статията му е публикувана.

През 1968 г. Шарп отива в Калифорнийския университет в Ървайн, но се задържа там само две години, а през 1970 г. се мести в Станфордския университет. Преподавайки в Станфорд, той продължава изследванията си в областта на инвестициите, по-специално за разпределението на портфейла и за пенсионните фондове. Също така участва непосредствено в инвестиционния процес, предлагайки консултации за „Merrill Lynch“ и „Wells Fargo“, имайки възможност по този начин да прилага на практика предписанията на финансовата теория. През 1986 г. в сътрудничество с компанията „Frank Russell“ основава компанията „Sharpe-Russell Research“, специализираща в предоставянето на изследователски и консултантски услуги по въпросите за разпределението на активите.

Шарп е също така президент на Американската финансова асоциация. През 1989 г. той напуска преподавателската длъжност, като запазва званието си почетен професор по финанси в Станфорд, и решава да се съсредоточи върху дейността на своята консултантска фирма, която вече се нарича „William F. Sharpe Associates“. През 1996 г. той основава фирмата „Financial Engines“ (FNGN), която използва технологии за реализиране на много финансови теории в управлението на портфейла.

От 2009 година Шарп е привърженик на стратегията за „адаптивно разпределение на активите“, която се стреми да използва последните пазарни тенденции за оптимизация на разпределението на активите и по този начин да максимизира доходността и да намали волатилността.

ИЗТОЧНИК: Уикипедия

Превод от руски: Павел Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.