четвъртък, септември 05, 2019

ИСУС: ИСТОРИЧЕСКО РАЗСЛЕДВАНЕ – ЧАСТ I

ДО ТУК:

ПРЕДИСЛОВИЕ

ГЛАВА 1.

МАСАДА

ГЛАВА 2. "ЩЕ ВИ НАПРАВЯ НАРОД ОТ СВЕЩЕНИЦИ И СВЯТО ЦАРСТВО"

ПРЕДИ I ВЕК; ИСТОРИЯТА НА СВЕТА СПОРЕД ТОРАТА; ЦАР ДАВИД; ДОКУМЕНТАЛНАТА ХИПОТЕЗА; ИДВАНЕТО НА ЕВРЕИТЕ В ХАНААН; РЕЛИГИЯТА НА ДРЕВНИЯ ИЗРАИЛ; БОРБАТА НА БОГА НА БУРЯТА С ЧУДОВИЩЕТО; ЛИЦЕЗРЕНИЕ НА БОГА

ГЛАВА 3. МОНОТЕИСТИЧНАТА РЕФОРМА ПРЕЗ VIII–VII В. ПР. Н. Е.

ИЗРАИЛ И ЮДЕЯ; РЕФОРМИТЕ НА ЕЗЕКИЯ; PRIESTERCODEX; СЕНАХЕРИБ И ОБСАДАТА НА ЕРУСАЛИМ; ЦАР ЙОСИЯ (640-609 г. пр. н. е.); ВАВИЛОНСКИЯТ ПЛЕН

ГЛАВА 4. САДУКЕИ И ФАРИСЕИ

СЛЕД ВАВИЛОНСКИЯ ПЛЕН; РАЗДЕЛЯНЕТО НА ЕВРЕИТЕ И САМАРЯНИТЕ; САДУКЕИТЕ; ВЪСТАНИЕТО НА МАКАВЕИТЕ; КНИГАТА ДАНИИЛ; ВЪЗКРЕСЕНИЕТО НА МЪЧЕНИЦИТЕ; ФАРИСЕИТЕ; ЗАЛЕЗЪТ И РАЗЛОЖЕНИЕТО НА ФАРИСЕИТЕ

АВТОР: ЮЛИЯ ЛАТИНИНА

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

ГЛАВА 4. САДУКЕИ И ФАРИСЕИ

ВЪСТАНИЕТО НА АРИСТОБУЛ

Шимон бен Шетах бил безпощаден човек и никога не пропускал възможността да започне кавга, която лесно би могла да бъде избегната. Той преследвал пълководците на Янай, започнал в Юдея религиозни и политически чистки и веднъж даже се отправил в град Аскалон само за да екзекутира осемстотин тамошни вещици, виновни вероятно за това, че изповядвали юдаизъм, който нямал същия оттенък, който насаждал Шимон бен Шетах [103].

В този смисъл Шимон бен Шетах може да се смята за първия в историята инквизитор.

Тази безпощадност не можела да не предизвика реакция. След десет години реформи на този нов Еремия по-малкият син на царицата, Аристобул, избягал от Ерусалим в една от крепостите, в които от разправата на бен Шетах се укривали военноначалниците на неговия баща.

Въстанието пламнало като суха трева.

„За по-малко от петнадесет дена въстаниците превзели двадесет и два града [104].

Между другото бедата не идва сама: в разгара на въстанието царица Александра неочаквано умряла и на Шимон бен Шетах не му оставало нищо друго, освен да обяви за глава на държавата по-големия ѝ син Хиркан. Хиркан бил ленив, ограничен и неспособен управник – с една дума, бил най-добрият кандидат за бен Шетах, който възнамерявал да управлява от негово име.

Новият вожд бил избран, религиозната бюрокрация му се заклела във вярност и оставало само едно малко нещо – да бъде разбита войската на брат му Аристобул, която напредвала към столицата.

И точно това не станало: в решаващата битка Хиркан претърпял съкрушително поражение, най-напред защото войските му започнали да преминават на тълпи на страната на Аристобул.

Аристобул не екзекутирал брат си и проявил с това непростима доверчивост, която му струвала живота, а на Юдея – независимостта. Не минали две години и пощаденият от него Хиркан, който живеел в Ерусалим като частно лице и не разполагал с никакви военни сили, на които да разчита, избягал за помощ при набатейците, чийто цар, Арета, бил винаги готов да участва в братоубийствена война на територията на някое съседно царство в замяна на няколко града.

Йосиф Флавий сочи като главен организатор – и главен бенефициент – на това бягство арабина-идумеец Антипатър, владетел на покорената от Хиркан и приела юдаизма Идумея [105]. Можем да предполагаме, че партията на фарисеите и самият Шимон бен Шетах са били не малко отговорни за новото смутно време.

На Арета било обещано да се заплати бартерно: с двадесет града, които Янай завзел от арабите. Антипатър постигнал желаното: от васален владетел станал шогун при безсилния Хиркан. През 65 г. пр. н. е. идумейците и набатейците обсадили Ерусалим, за да върнат поста първосвещеник на човек, който бил прекалено дребнав и алчен, за да се откаже от властта, и прекалено нищожен, за да я завладее сам.

Времето за обсадата било, между другото, лошо избрано – ако за гражданските войни изобщо има някога добро време. Именно през 65 г. пр. н. е. в региона се появила нова свръхдържава. На Изток – с извънредни пълномощия и огромна флота – пристигнал пълководецът на римската империя Помпей.

(Следва)

БЕЛЕЖКИ

103. Yerushalmi Sanhedrin, 6:6.

104. Иосиф Флавий. Иудейские древности, 13, 16, 5.

105. Иосиф Флавий. Посоч. съч., 14, 1, 3–4.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.