събота, септември 14, 2019

За биоразнообразието


АВТОР: ЮЛИЯ ЛАТИНИНА (“НОВАЯ ГАЗЕТА“)

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Има едни зелени, които, както знаете, не ги обичам много, защото у нас са обикновено срещу глобалното затопляне, а глобалното затопляне, както знаете, е едно ново издание на лявата доктрина. Преди ни разказваха, че проклетите капиталисти присвояват прибавената стойност, а сега ни разказват, че подгряват атмосферата. Та тези зелени, освен другото, викат, че на земята настъпва екологична катастрофа, изчезват стотици и хиляди видове растения, намалява екологичното разнообразие. Това е много голяма лъжа. Защо? Сега ще обясня.

Неотдавна бях в една страна, която се казва Швейцария, и посетих там един местен зоопарк, който е забележителен с това, че в него има на практика само местни животни, по-точно – животни, които са живели в Швейцария, в швейцарските гори в естествени условия: вълци, орли, грифони, диви европейски котки, рисове. И в този зоопарк почти при всяка двойка животни е написано: „Изчезнали от Швейцария през 1850-та, през 1870-та, през 1920-та“. Били са унищожени, загубила се е естествената им среда на обитаване. А сега тези животни са се появили отново.

Всъщност този зоопарк е отчасти място за размножаване и за въвеждане на тези животни обратно в природата.

Или нека не е швейцарски зоопарк. Има един прекрасен град Тел Авив, през който тече река Яркон. Около тази река сега има разположен парк. Може да е местен анекдот, но някъде през 60-те или 70-те години на миналия век в река Яркон се удавили, струва ми се, едни велосипедисти, някакъв отбор. В какъв смисъл се удавили – вървели по един мост, мостът се разпаднал под тях и те се оказали във водата. Всичките били спортни момчета, можели да изплуват, но във водата имало толкова всякакви боклуци, че те се нагълтали с тях и се задушили. И това било някъде през 70-те години.

Сега в парка „Яркон“ има забележително природно разнообразие. Иначе казано – там по водата плуват всякакви неимоверни на брой различни животни. Нилски гъски. Притичва фенек – лисичка.

И ето че паркът „Яркон“ и страната Швейцария са две места на земята, където биоразнообразието е нараснало драстично пред последните двадесет години. А къде е намаляло? Намаляло е някъде в делтата на река Окаванго, където населението се е увеличило с тридесет процента, но това население продължава да живее в каменния век, пасе добитък. То не е високотехнологично, то е затрупало всичко с боклуци, защото попадне ли му някакъв пакет със сок, там и хвърля празния пакет.

И там биоразнообразието… не че е намаляло, изяли са го. И ако утре се опитаме да възстановим това биоразнообразие в делтата на река Окаванго и докараме отнякъде нилски гъски – просто ще ги изядат, защото хората са гладни.

С други думи, когато ни казват, че биоразнообразието на земята намалява, по подразбиране се приема, че то намалява по вина на страшните капиталисти – по вина на Стив Джобс, на ГМО, на страшната компания Monsanto. А това са пълни глупости. То намалява на първо място: а) по вина на бедността, б) на пренаселеността и в) на корупцията. И ето че биоразнообразието намалява в делтата на река Окаванго, а в Швейцария се увеличава.

И, разбира се, това ново биоразнообразие никога няма да достигне състоянието на старата природа, когато вълците са се хранели с хора. Това ще бъде друго природно равновесие. Това няма да бъде гора, а градина.

А ако тънете в нищета и корупция, няма да имате нито гора, нито градина, а помийна яма. И там биологичното разнообразие ще се постига за сметка на мухите, враните и бактериите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.