събота, септември 07, 2019

„Мрежа от оси“ на Оливие Асаяс

ИЗТОЧНИК: СПИСАНЕ „ДИЛЕТАНТ“

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Филм за кубинците, арестувани в края на 90-те години на миналия век в САЩ с обвинение за шпионаж.

В началото на 60-те години на ХХ в. кубинските политически емигранти формират бойната организация „Алфа 66“. В нея влизат бивши привърженици на Фидел Кастро и на Че Гевара, които след победата на революцията на острова не са съгласни с поетия курс към комунизъм. Щаб-квартирата ѝ се намира в Маями. „Алфа 66“ възнамерява да свали диктатурата на Кастро, поради което официалните кубински власти квалифицират организацията като терористична. През 60-те години „Алфа 66“ разработва множество планове за диверсии и за физическо ликвидиране на Кастро, но всички те са неутрализирани преди опитите за реализирането им.

След разпадането на СССР противниците на Кастро очакват, че без външна помощ режимът няма да издържи дълго. Но на помощ идва Венесуела в лицето на политическия съюзник на Кастро Уго Чавес. Тогава „Алфа 66“ решава да дискредитира туристическия отрасъл на Куба, за сметка на който островът получава валута. За сплашване и за формиране на негативно отношение към кубинските курорти като опасни се разпространяват заплахи и се осъществяват саботажи.

Във филма „Мрежа от оси“, представен в основната програма на 76-тия Венециански кинофестивал, френският режисьор Оливие Асаяс, основавайки се на книгата на бразилския писател Фернандо Морайс „Последните войници на студената война“, представя своето виждане за дейността на „Алфа 66“.


Действието на филма се развива в пространството между Хавана и Маями. Кубинският пилот Рене Гонсалес отвлича самолет и бяга в Щатите. Семейството му, което не знае за готвещото се бягство, смята Рене за предател. В Маями Гонсалес започва нов живот, при който, за разлика от кубинския, няма проблеми с електричеството и храната. Там той се запознава с Хосе Басулто, който е член на антикастровска организация. Постепенно Рене е въвлечен в привидно хуманитарна дейност - от съпровождането по въздух на терористи, които се прехвърлят от САЩ в Куба (така наречените братя на революцията), до превозването на наркотици.

Две години след бягството на Рене Гонсалес още един кубински пилот, Хуан Пабло Роке, бяга в САЩ - този път с плуване от Кайманера до американската военна база в Гуантанамо. Там той иска убежище. Пилотът също попада в Маями, където се запознава с Басулто и започва да работи за него.

В Маями Хуан Пабло Роке се жени, но скоро ще избяга от съпругата си в Куба.

Идеалистичните образи на жертвите на режима на Кастро, стремящи се да помогнат благородно на своята страна, се компрометират с въвеждането в историята на кубинския агент Херардо Ернандес, който няколко години по-рано е изпратен във Флорида, за да проникне в антикастровските организации и да създаде агентурна „мрежа от оси“.

Гаел Гарсия Бернал и Пенелопе Крус в сцена от филма.

Постепенно сюжетната линия се изпълва с все по-нови герои и събития, в които е практически невъзможно да се ориентираш. Накрая зрителят остава с объркани чувства, като не разбира дали героите са били предатели, или са били използвани от кубинските власти като разменни фигури в политическата игра.

„Студената война формира моето поколение и определи лицето на днешното - пояснява режисьорът Оливие Асаяс идеята на филма. - Тлеещите въглени са все още ярки и заплашват да пламнат. Струва ми се, че днес се намираме на достатъчна дистанция, за да погледнем тези събития. Не като странични наблюдатели, но свободно, без да сме отровени от идеологията. Съвременната история ме интересува през призмата на участващите в нея, чрез техните мотиви, вяра и грешки“.

Във филма е представен цветът на испаноезичните знаменитости: Едгар Рамирес, Гаел Гарсия Бернал, Ана де Армас, Леонардо Сбараля, Вагнер Моура и Пенелопе Крус. Тя е поела явно най-трудната роля - на самоотвержената съпруга на пилота Рене, останала в Куба след неговото бягство, а след това принудена да премине през бюрократичните изпитания, за да замине с дъщеря си за САЩ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.