неделя, август 11, 2024

АЛЕКСАНДР НЕВЗОРОВ / „ПРОИЗХОД НА ГЕНИАЛНОСТТА И ФАШИЗМА“ - 4

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

ДО ТУК:

"ПРЕДИСЛОВИЕ": 1; 2; 3

"ПРОИЗХОД НА ГЕНИАЛНОСТТА И ФАШИЗМА" в "БИБЛИОТЕКА НА ПАВЕЛ НИКОЛОВ"

ПРЕДИСЛОВИЕ (продължение)

- Да започнем. Несъмнено вие знаете, че един добър изстрел в главата решава всички проблеми. Това вероятно е само защото в главата се намира мозъкът. (Щом произнесох тези думи, аудиторията се оживи подозрително и протегна ръце към своите позлатени „глокове“ и „берети“).

- Няма да отричаме очевидното! Главата е много привлекателна като мишена, а челото е направо създадено за куршум.

(Тук започна истинска овация, която успях да успокоя едва след няколко минути.)

- Какво е челото! Едно нищо. Няколко бръчки и много тънка кост. А веднага след нея, почти плътно опрени, са гънките на челните мозъчни части.

Да се постави управляващият орган на най-видно място е голяма грешка.

Но...

Вероятно еволюцията не е предполагала колко криминално ще се развива проектът „homo“.

(Тук се поклоних почтително на аудиторията. Господата поправиха синхронно папионките си и ме поздравиха с чашки Macallan. Дамите и стариците отвърнаха с въздушни целувки.)

- Разбира се, и самият мозък би трябвало да бъде направен съвсем иначе.

Но! Еволюцията, както винаги, тръгнала по лош път.

(Ако се съди по движението на устните, никой и не очакваше нищо добро от девойка с идиотското име „еволюция“).

- Еволюцията обича да скалъпи набързо някакъв боклук, а след това стотици милиони години да усложнява свойствата на този боклук до умопомрачение.

Уви, при това първоначалните качества на боклука не изчезват никъде. Увеличават своите възможности и се развиват именно те. Съжалявам, но няма нищо повече.

Мозъкът не бил изключение. Той влачел в себе си своята гнусна история. И тя го парализирала.

Затова човекът е същество с много ограничени възможности.

(Тук Семейството започна да работи така мощно с пурите, че заприлича на Везувий в най-добрите му години.)

- Човекът не е виновен. Еволюцията на неговия управляващ орган е смешна и трагична.

На този тъжен фон няколкостотин особи homo изглеждат по-добре от останалите.

Наричат ги „гении“.

Гениалността е винаги шокиращо явление. А за „негениите“ е толкова обидна, колкото за паралитиците предизвикателният туърк.

(Като чуха първата разбираема дума, дамите скочиха и приведоха задните си части в бойна готовност. Бяха решили, че цикълът от лекции е свършил и са обявени танци. Помолих ги да заемат местата си и продължих.)

- Разбира се, всичко е добро, когато е на своето място. Туъркът се изпълнява най-добре с полукълбата на задните части. Но ако не ви е провървяло много със задника, може да го замените с мозъчните полукълба.

С което между другото се занимавали господата Декарт, Авогадро, Фейман, Менделеев, etc, etc.

Сега ще обясня как са успели да го направят.

А едновременно с това какво е „фашизъм“, откъде се е взел и как е свързан с „гениалността“.

Но! Преди да пристъпя към същността, съм длъжен да ви предупредя, че моите лекции могат да ви причинят болка.

(Аудиторията ми отговори със зловещи усмивки.)

- Строго погледнато, гениалността на Айнщайн, Борн и Ламетри е плесница за цялото човечество.

Защото, като признаем, че част от хората имат особени умствени способности, автоматично поставяме всички останали хора в графата „втори сорт“.

Да-да.

Фактът, че съществуват гении, разделя човечеството на две неравни части. Има висша каста, състояща се от гении. И ги има всичките останали хора, умствените възможности на които, в сравнение с тези на гениите, са нищожно малки. Мирозданието тук е допуснало най-малкото нетактичност. Защото в сравнение с Планк и Везалий всеки от нас едва достига равнището на дебил.

Но!

Не трябва да се драматизира. Всички са се научили отдавна да игнорират този обиден нюанс. „Второстепенността“ не безпокои никого. Всичките „коперниковци-айнщайновци“ са просто преселени в някакво „друго измерение“. Далече от очите.

Но въпреки това интригата се запазва. Тя не е отишла никъде. Всички ние „слабоумни“ ли сме?

(Такава подлост от мирозданието Семейството изобщо не очакваше и тревожно си наля по чашка.)

- Ето! Сега сами разбирате какво именно е засегнало вашия уважаем дядо. Донът не бил готов да се причисли към „втория сорт“.

Та съществува ли особена, висша каста от хора, или това е мираж?

С изясняването на този въпрос ще се заемем. Както виждате, изучаването на човешкия мозък не е толкова безсмислено занимание, колкото изглежда на пръв поглед.

Аудиторията изчезна. В тютюневия дим, който я скри, изведнъж се очерта мафиозно момиченце на пет години. Като направи реверанс, то ми лодаде една пура и щракна със запалка.

Разбрах намека, завърших встъплението и се заех със същността.

P. S.

Да. Всичко мина академично. По време на лекциите разреших да се пие, да се пуши, да се вземат наркотици и да се наднича в интернет. Забранено беше само използването на столовете за саморазправа. Който искаше, си водеше записки.

Курсът ми не се превърна за Семейството в напразно губене на време. Съвсем не. То си направи своите изводи.

След няколко седмици в градчето беше извършено доста оригинално убийство. Жертва стана директорът на гимназията, който беше допуснал некоректно изказване за Ч. Дарвин.

Залп от двадесет мощни револвера разсече тялото му на две половини.

Краката избягаха, смесиха се с тълпата, и не успяха да ги догонят. А горната половина на директора остана на място. Тя извика презвитера, гробаря и родителите на всички участници в престъплението.

Гробарят получи от половинката нареждане да намали наполовина дължината на ковчега, а презвитера – на панихидата. След това половинката на директора заплаши с пръст родителите и предаде богу дух.

От труповете на попадналите под огъня случайни минувачи бяха извадени куршуми 36-ти калибър.

Да! Съдейки по всичко, впечатление на аудиторията бяха направили не само моите познания, но и моите „колтове“. Претърсвайки набързо континента, Семейството си беше намерило точно такива.

А аз създадох от курса книгата, която държите в ръцете си.

В нея, както и в лекциите, няма тази приспивна мътилка, с която науката е отровила темата за еволюцията на човешкия мозък.

Да. Ако някъде нещо не сте разбрали, това си е ваш проблем. Твърде мързелив съм, за да разшифровам всеки трик на еволюцията и да разяснявам всичките работни механизми на мозъчните полукълба или на мозъчния ствол.


(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.