събота, август 03, 2024

ЦИГАРЕНИ КАРТОНЧЕТА ОТ КРАЯ НА 19 ВЕК

ИЗТОЧНИК: VINTAGE EVERYDAY

ПРЕВЕЛ ОТ АНГЛИЙСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Цигарените картончета първоначално били без изображения и се използвали за укрепване на меки цигарени пакети, за да се защити тяхното съдържание. Те се появяват през 1870 година. А не след дълго някой решил, че те могат да служат и за друга цел: рекламна. И така, картончетата вече съдържат реклами за компании, продукти или услуги и често включват снимки.

В крайна сметка картончетата започват да се предлагат със снимки на определени теми, карайки клиентите да купуват повече от продукта, за да завършат комплекта с определената тема. Това се превръща в умен начин за увеличаване на продажбите и на лоялността на клиентите. През 1878 г. Едуард Бок (американски журналист, писател и редактор – бел. П. Н.), след като вижда цигарено картонче със снимка на актриса, изказва идеята, че кратка биография на представената актриса ще направи картончето още по-интересно. Този предложен формат се превръща в стандарт, който следват всички цигарени картончета.

Тъй като цигарените картончета си спечелват фанатични последователи, повече от 300 производители на цигари трябва да се конкурират помежду си, не само за да гарантират, че ще постигнат високи продажби на продуктите си, но и за да спечелят и установят лоялността на своите клиенти. Издадени са хиляди различни комплекти на различни теми, за да се поддържа интересът на купувачите. Не е необичайно да се видят дори непушачи да купуват цигари, за да завършат даден комплект. Деца стоят пред магазините и молят привидно любезните господа за тяхното „цигарено картонче“.

Към края на 19 век комплектите картончета придобиват широка популярност. Те съдържат снимки на известни актриси от онова време. До началото на 1900 г. започват да се издават албуми, в които клиентите могат да пазят и показват своите колекции от картончета. Ogden’s първи издават няколко албума с твърди корици, които позволяват на хората да поставят в тях своите картончета. Разбира се, предоставени са различни албуми, като клиентът може да избере вида албум, който желае за своята колекция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.