събота, юли 13, 2024

ПЪРВИЯТ ФИЛМ НА УЖАСИТЕ: „ИМЕНИЕТО НА ДЯВОЛА“ (1896 г.) ОТ ЖОРЖ МЕЛИЕС

ИЗТОЧНИК: VINTAGE EVERYDAY

ПРЕВЕЛ ОТ АНГЛИЙСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

„Имението на дявола“ (на френски: „Le Manoir du diable“), прожектиран в Съединените щати като „The Haunted Castle“ и в Обединеното кралство като „The Devil’s Castle“, е френски ням филм от 1896 г., режисиран от Жорж Мелиес.

Филмът, който изобразява кратка пантомимна скица в стила на театралното комично фентъзи, разказва историята на среща с Дявола и различни съпътстващи го фантоми. Целта му е да предизвика забавление и учудване у публиката, а не страх. Въпреки това, поради своите теми и герои, филмът технически се счита за първият филм на ужасите. Подобна класификация може да се припише и на изобразяването във филма на човек, който се превръща в прилеп, сюжетен елемент, който кара някои критици да определят произведението като първия филм за вампири. Филмът е иновативен по дължина; времето за изпълнение от над три минути е амбициозно за времето си.


Филмът е заснет на открито в градина от имота на Мелиес в Монтрьой, Сен Сен Дени, с рисувани декори.

В епохата на Мелиес филмовите актьори играят анонимно и не се представят поименно. Известно е обаче, че Жан д’Алси, успешна театрална актриса, участвала в много от филмите на Мелиес и станала негова любовница, а по-късно и втора съпруга, играе жената, която излиза от казана. Филмовият историк Жорж Садул предполага, че Дяволът във филма е изигран от Жул-Йожен Легрис, който по-късно се появява в известния филм на Мелиес от 1902 г. „Пътуване до Луната“.

Не и езвестно дали филмът е прожектиран за първи път в края на 1896 г. или в началото на 1897 г. Единственото известно копие е закупено в магазин за отпадъци през 30-те или 40-те години на миналия век в Крайстчърч, Нова Зеландия, но остава непризнато до 1985 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.