петък, юли 19, 2024

НОБЕЛОВИ ЛАУРЕАТИ / 1990 г. / ФИЗИКА / ДЖЕРЪМ ФРИДМАН

Джеръм Фридман ( Jerome Friedman)

28 март 1930 г.

Нобелова награда за физика (заедно с Хенри Кендъл и Ричард Тейлър)

(За пионерски изследвания по дълбоко нееластичното разсейване на електрони от протони и свързани неутрони, съществено важни за разработката на кварковия модел във физиката на частиците.)

Родителите на Фридман емигрират в САЩ от Русия. Той завършва Чикагския университет, където защитата дисертация и получава степен доктор по философия и физика (1956 г.). Преподава в университета (1956—1957) и в Станфордския университет (1957—1960), а от 1960 г. в Масачузетския технологичен институт. Там получава званието институтски професор, ръководи катедра по физика през 1938 година и университетската лаборатория по ядрени изследвания.

По време на своята кариера Фридман прави изследвания в областта на елементарните частици. Физиците по това време вече знаят за съществуването на протоните и неутроните. От 1950 г. се правят опити да се открият и по-малки частици. През 1864 г. Мъри Гел-Ман и Джордж Цвайг правят предположение за съществуването на кварките, но не могат да докажат, че ги има. Използвайки най-новия мощен линеен ускорител в Станфорд, Фридман и неговите колеги Ричард Е. Тейлър и Хенри Кендъл провеждат през 1967-1973 г. редица експерименти за разсейване на електроните върху протоните. При увеличаване на енергията на на електроните учените забелязват, че повечето от тях се отблъскват от протоните под различи ъгли по най-удивителен начин, което потвърждава наличието в тях на някакви по-малки частици, наречени условно кварки. В резултат от прецизната обработка на резултатите от експеримента и класификацията на откритите частици, учените определят отделни кварки, които наричат съответно: горни (up), долни (down), очаровани (charm), странни (strange), истински (truth) и красиви (beauty).

Заради основополагащите изследвания, потвърждаващи съществуването на кварките, Джеръм Фридман, заедно с Тейлър и Кендъл, е удостоен с Нобелова награда през 1990 г. Той е член на Националната академия на науките на САЩ и на Американското философско дружество (2002 г.), а също така на Американската академия на науката и изкуствата;. Подписал е „Предупреждението на учените към човечеството“ (1992 г.), а през 2016 г. – писмото с призив към „Greenpeace“, Организацията на обединените нации и правителствата от цял свят да прекратят борбата с генетично модифицираните организми (ГМО).

ИЗТОЧНИК: Уикипедия

Превод от руски: Павел Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.