петък, юли 12, 2024

НОБЕЛОВИ ЛАУРЕАТИ / 1990 г. / ХИМИЯ / ЕЛАЙЪС КОРИ

Елайъс Кори (Elias Corey)

12 юли 1928.

Нобелова награда за химия

(За развитието на теорията и методологията на органичния синтез.)

Елайъс Кори (фамилия по рождение Хури) е роден в семейството на ливански християнски имигранти в Метуен, Масачузетс. Майка му променя името му на Елайъс в чест на баща му, който умира 18 месеца след раждането на Кори. Овдовялата му майка и неговите две сестри, брат, чичо и леля живеят заедно в просторна къща по време на Голямата депресия. Като малък Кори е независимо дете и обича да спортува бейзбол и футбол. Ходи на католическо начално училище, а по-късно постъпва в средно училище в Лорънс (Масачузетс).

На 16-годишна възраст Кори е приет в Масачузетския технологичен институт, където получава както бакалавърската си степен през 1948 г., така и докторската си степен през 1951 г. Когато влиза в университета, единственият опит на Кори в науката е математиката, поради което записва да учи инженерство. След първите си лекции по химия във втори курс той започва да преосмисля кариерния си път и решава да завърши като бакалавър по химия. След това се записва и в докторската програма на института. Скоро след като завършва, му е предложено да бъде назначен в университета на Илинойс в Ърбана-Шампейн, където става професор по химия през 1956 г. едва на 27-годишна възраст. През 1959 г. се премества в Харвардския университет, където работи като професор по органична химия и ръководи активна изследователска програма. Той избира това направление на химията, защото то има голямо отношение към човешкото здраве. Съветник е на компанията Pfizer в продължение на повече от 50 години. Освен многобройните си научни награди и почести Кори е носител на националния научен медал от 1988 г. и на медала Пристли от 2004 г. Също така Кори е чуждестранен член на Британското кралско научно дружество от 1998 г.

Научни постижения

Реагенти

В лабораторията на Елайъс Кори са разработени много съединения, които активно се използват в органичния синтез:

- пиридиниев хлорохромат (PCC) и корнфортов реагент (PDC), които служат за окисляване на спиртове и алдехиди;

- трет-бутилдиметилсилилов етер (TBDMS), триизопропилсилилов етер (TIPS) и метоксиметилов етер, които са популярни защитни групи за спиртове;

- борсъдържащи хетероциклични деривати за асиметрична катализа в Дилс-Алдеровата реакция и за редукция на кетони.

Методологии за органичен синтез

Един от най-важните приноси на Елайъс Кори в химията е разработката и популяризирането на принципите на ретросинтетичния анализ – подход към синтез на сложни органични съединения, когато целевата молекула итеративно се превръща в по-прост прекурсор. Именно за това постижение му е връчена Нобелова награда за химия през 1990 г.

Освен това неговата група изследва следните реакции:

- редукция на Кори-Бакши-Шибата (на английски: Corey-Bakshi-Shibata reduction) – асиметрична редукция на кетони до спиртове с помощта на едноименния реагент;

- реакция на Кори-Фукс (на английски: Corey-Fuchs reaction) – превръщане на алдехиди в алкини;

- окисление на Кори-Кима (на английски: Corey-Kim oxidation) – синтез на алдехиди и кетони от първични и вторични спиртове;

- реакция на Кори-Уинтър (на английски: Corey-Winter olefin synthesis) – синтез на алкени от съседни спиртове;

- реакция Джонсън-Кори-Чайковски (на английски: Johnson-Corey-Chaykovsky reaction) – синтез на епоксиди, азиридини и циклопропани.

Пълен синтез

Кори и групата му успешно извършват голям брой пълни синтези на сложни естествени съединения, много от които се считат за „класически“:

- простагландините F2α и E2;

- еритронолид B;

- гинкголид B;

- аспидофитин.

ИЗТОЧНИК: Уикипедия

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.