неделя, декември 26, 2021

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / ЦВ. Х. ПАВЛОВ ОТ ЛОВЕЧ ДО В. БОЧОВ В ТРОЯН

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 435

Цв. х. Павлов от Ловеч до В. Бочов от Троян

7 октомври 1871 г., Ловеч

Васил Бочов, в Троян

С приносящото си кратко писъмце идвам да ви поздравя и да ви получа в добро здраве, как сме живо и здраво и моля Бога за вас.

Второ, внимавайте добре с негова милост, който ви донесе писмото. Той е личен, с брада черна, гъста (Ангел Кънчев – бел. П. Н.). Ще можеш да говориш пред него свободно. Той не е сам, но може и да не видиш другите. Но и да ги видиш, няма да се откриваш пред тях. То не е нещо, че си се открил, но не можеш да приказваш, защото не приказват български. На теб не ти трябват други, само приносящият на писмото. С него можеш свободно, но колкото можеш по-умиичко, защото е доста учен човек. Може би ще потърсят нещо, та да им го намериш. На тоз час [го намери], той е наш човек, (Общи). Ако имаш твой верен, може и да се събереш със всички тях вечерта. Друго няма.

Оставаме въобще.

Ц. X. Павлов

Ловеч

„Спомени и очерци“ - Ив. Марковски ки. L, стр. 30

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.