сряда, декември 08, 2021

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / Н. Т. ОБРЕТЕНОВ ДО АНГЕЛ КЪНЧЕВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 431

Н. Т. Обретенов до Ангел Кънчев

Бачо Ангиле,

Писмото ти приех. Питаш ме какво правя. Аз съм добре и следвам проповядванията. На когото кажа, този отговор получавам. Каквото желаеш ти, такова и ние. Но ти гледай, както хортувахме, да ме сдобиеш от нейде с няколко обявления, защото с тях става по-голям напредък и по-голяма разпаленост дава на човека, че друго здраве и надежда занапред.

Иван [1] ми пише с новите букви от Б [2] да ти кажа, че писмата, които си му дал, всичките ги разпревел, така също и на X. Този последният много разпалено хортувал за... Приеми писмото, което ти изпраща Юрдан [3]. Според поръчките писах на Василе [4], но нямам никакъв отговор. Тези дни се каня пак да му пиша. Тъй също и на другите ще известя надписа ви.

Засега сбогом, желая ви добри успехи.

Хем на писмата си тури дата.

1871 7-врие 15

Твой Тихов [5]

В Русе

Ако си в Плевен, поздрави Иван [6], на Несторов шуре, тъй и баща му на първия.

Същия [7]

Н.Б.II.В., п. 1. № 25

Арх. Обретенов

БЕЛЕЖКИ

1. Ив. П. Николов – ученик.

2. Белград.

3. Юрдан Симеонов – ученик в Табор.

4. Васил Христов – ученик в Мюнхен.

5. Н. Т. Обретенов. (Тези бележки са направени от г. Н. Т. Обретенов върху самото писмо – б.р.).

6. Хаджи Костадинов, баща му х. Костадин х. Паков.

7. Адрес на писмото: За Ангел, б. р. 66. В Плевен.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.