понеделник, декември 13, 2021

ПИТКЕРН: МЕТЕЖНИЦИ, АДВЕНТИСТИ И ЕДИН НЕЩАСТЕН ГЕЙ

ИЗТОЧНИК: ДИЛЕТАНТ

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Най-малката страна в света живее по съвременни закони. Питкернците се редуват в парламента, търгуват със сувенири и горят символа на своето минало.

Питкерн е държавата с най-малко жители, разположена на пет острова в южната част на Тихия океан, от които населен е само един, именно Питкерн. Необитаемото парче суша е открито през 1606 година от испанеца Педро Фернандес де Кирос и веднага е забравено за почти двеста години. Островът бил заселен от английските моряци, които през 1889 година завзели кораба „Баунти“. Като не издържали строгата дисциплина, налагана от капитан Блай, метежниците го натоварили заедно с няколко запазили верността на клетвата си моряци на лодка, а самите те се отправили към гостоприемния Таити. Като заловили няколко десетки туземци от двата пола (предимно жени), след няколко месеца плаване англичаните стигнали до брега на Питкерн. Там изгорили „Баунти“ и започнали нов живот. Но скоро метежниците се изпокарали заради жените и настъпила кървава междуособица. Почти всички, които останали живи, били убити от таитянците, на които също не достигали женски ласки. Когато през 1823 година Питкерн бил посетен от английския кораб „Блосъм“, изпратен да залови метежниците, на острова живеели само осем таитянки, двадесет и пет деца и един-единствен бял мъж – последният от бунтовниците, Джон Адамс. Било решено да не го закачат.

Почти всички днешни жители на Питкерн са потомци на Адамс. Населението на острова през 2018 година е било петдесет души, говорещи на питкернски език – смес от остарял английски и таитянско наречие. Питкерн е отвъдморска територия на Велиокбритания.

В Адамстаун, единственото населено място, има парламент от десет депутати, училище и поща. Основа на икономиката са туристите, които в действителност не слизат на сушата заради липса на нормално пристанище. Питкернците сами идват с лодки до туристическите кораби, продават там сувенири и вземат писма, за да ги погасят с пощенското клеймо на острова.

На острова има и църква. През 1886 година там пристигнал един адвентистки мисионер и успял да очарова цялото население. Жертви на приемането на адвентизма станали всичките питкернски прасета, потомци на прасетата, които плавали на „Баунти“. Наистина, днес адвентистката църква се посещава редовно само от няколко души.

Малкият остров не е подминат от достиженията на XXI век. Там има три спътникови телефона, един факс и собствен интернет домейн - .pn. В духа на съвременните идеи за толерантност парламентът на Питкерн разреши официално еднополовите бракове. Наистина, за единствения на острова гей това може да бъде само морално удовлетворение. Основно събитие в живота на островитяните е ритуалното изгаряне на макета на „Баунти“, което се провежда веднъж на десет години. На този ден към острова се доближават едновременно няколко туристически кораба, чиито пътници се любуват на горящия ветроход и опитват местния деликатес – сладко пюре от счукани палмови листа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.