петък, декември 03, 2021

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / ИВ. ДРАСОВ ДО ДАНАИЛ ХР. ПОПОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 430

Ив. Драсов до Данаил Хр. Попов

В Ловеч, 28 август 1871 г.

Господин Азисе,

От П. X. и вашите писма получихме чрез брата ви, подир два дни получихме от Д. Ц. и вашето [писмо], на всички писма съдържанието разбрахме. Чакахме няколко дни дано дойде В. Л., че с него заедно да отговорим на всички. Но той се забави и до днес. Нарочно изпратихме до него човек да му занесе писмата и да му каже да си дойде, защото има и други работи тук да се разглеждат, които без него не могат да се решат. Но той си имал там още работа, та след два, три дни щял да дойде. Явява ни да ви съобщим, че всичките гореспоменати писма остават за разглеждане и затова засега не може да им се отговори положително. Неговото мнение е да отиде Цен. в Черна гора, но да бъде ограничен в думите си - само да види сърдечно ли желаят сдружението, а за [това] оттук да се изпрати представител, нищо не казва. Явете по-скоро на Д. Ц. накратко това и след известно време ще му се отговори на писмото, също и на П. X.

Ангел дойде вчера (на 27 август) и е тук, дано дойде и В. отгоре, та да се не мае човекът тук напразно. Вижте, та дано пренесат повечко от стоката тия, които нарочно изпращаме с брата ви. А колкото за нас, да дойде някой, за да си свършим сметката и да прегледаме и другата стока, остава, когато си дойде В. Л., та като разгледаме и някои други тук подробности, тогава ще дойдем може би и за другаде да заминем.

Писма без общия печат ще се считат лъжовни. Така ни бележи да ви явим, че без печат общи няма да ви пише вече.

Брате! Бавенето, лутането нагоре-надолу е без полза, причината са парите! Тези пусти пари! Мъчно се днес събират.

Ваш. Муратоолу Ибрахим

Н.Б.II.А., п. 102. № 40

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.