четвъртък, декември 30, 2021

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ ДО ПАНАЙОТ ХИТОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 436

Любен Караведов до Панайот Хитов

Байо Панайоте!

Преди три дни се събрахме помежду си и решихме да те повикаме тука: докато ти не дойдеш, нищо не може да се работи. Аз писах там, където трябва, да те изпратят по-скоро [1]. Пари още не съм могъл да събера, защото едва тези дни съм захванал да работя. Иди при Райчевича в типографията и му кажи да побърза да ми изпрати онези слова, за които му телеграфирах и за които му писах.

Букурещ, 12 октомври 1871 г.

Ваш Л. Каравелов

Н.Б.II.А., п. 60. № 7989

Арх. т. I, № 3, стр. 4

БЕЛЕЖКИ

1. Неясен смисъл. Не се разбира кои ще го изпратят: вътрешните ли, иил тези, които го викат. Не личи също дали Каравелов е искал да каже, че просто отправил писмо, за да предупреди хората във вътрешността за взетото в Букурещ решение да им изпратят Панайот Хитов, за да поведе там по-опитно работата, или им е фиксирал даже и мястото за работа, където трябва да стои П. Хитов, като стигне там. Това писмо изобщо не само характеризира, но и излага Каравелов с липсата на всякакъв организационен дух.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.