вторник, декември 21, 2021

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / РАЙЧО ПОПОВ ДО ПАНАЙОТ ХИТОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 434

Райчо Попов до Панайот Хитов

Плоещ, 2 октамори 1871 г.

Любезни ми бай Панайоте, в Белград

С настоящото си (писмо] бързам да ви отговоря, че вчера приех едно второ ваше писмо, на 1. този месец, чрез което ми явявате цената на кожите по писъмце от 8. юни. И така време мина за събиране, само остана, ако се намират у някого събрани готови, и то с умерена цена, която на вас е позната. Но знаете, както съм ви казал, че кожи такива за изметнете, да не се помисля, а не да се отбира, и незабавно ми отговорете. По-добре и проба, ако е възможно, да ни изпратите. Мющерии се намират за такава стока, но време мина. Надявам се да се отвори по-добра епоха занапред, но търговия има доста. Бае Панайоте, не ми пишеш нищо за газа „Петралион“. Не знам забравихте ли какво ви бях поръчал, че във всяко мое писмо ви споменавах да научите добре цените му. Със това става четвърто писмо, откакто ви пиша и във всяко все ви питам за газа „Петралион" Обърни. [1]

Но като никак не ми отговаряте, идва ми да вярвам на две неща: първо, че може да не сте получили ни едно от моите писма, и второ, че може да не ни се иска, дори и да нямате дързност с мене да вършим, защото никак не ми отговаряте. Но аз ви моля за всичко това - колко по-скоро си направите труда да ми отговорите кон са спънките, поради които мълчите, но сму (едно - б. р.) аз на вас казвам, бай Панайоте: вие колкото и да мълчите, но мене ме бори съвестта за общото добро и за търговията, която ме яде от детски години и която ще ме изяде, да не мълча, докато усещам, че още имам малко сирмища. Но колкото до сношителните писма с вас, след това ще видя, ако ми отговорите на питанията, ще следвам, или ако не, още едно, сиреч напусто ще ви пиша, и после ще замълча, ще прекъсна всички сношения. И тогава с друг труд ще се заловя, с други ще се мъча. Дано отворя тази за нас свята търговия, защото е доста добра за нас, само ортаци верни да има човек. Аз съм вече решен за този кяр, според както ти казах и устно, но желаех с вас. Защото повече мислех, че вие сте се трудили за доброто на народа. Но има кой да ти оцени това добро и мислех затова да се заловим с търговия, но като ви арестуваха в Сърбия, стойте и там, там му е доста добра търговията както с кожи, [така] и с „Петролион“. Но колкото за „Петролион“, трябва първо да дойдете тук да прегледате как са резервите за такава стока, защото е много ужасна, и ще си направим контрактите по-между си и с Бога напред тогава. Че пак ти виж - както те е Бог научил, така прави!

Бай Панайоте! Моят ортак на цените мисля, че го познаваш. Знаеш ли кой е? Ако ти е на ума от кого купих ракиения казан. Той е заминал преди време за Виена. Имал един брат да го види. Казваше ми, че на връщане му се иска да мине през Белиград и да го види, че не го е виждал. Но аз му казах, ако се случи да мине, да пита за вас. Той ви познава и чрез него изпращам устно поздравление, и да ви разкаже за някои неща и за търговията, за която ви пиша. И той беше със все сърце. Иска му се да влезе с нас ортак. Ако се видите, моля ви, кажете му да побърза, ако е възможно да не се бави, защото скоро ще вкараме в кланицата да колим овните - знае, че за там трябват много хора, пък аз съм сам. Кажи му, че взех онази горичка. Има и други още за продан, ако ще бърза. И като съм уверен, че няма да замълчите, този ред поздрави е за всички приятели, които питат за мен. Аз съм здрав и весел.

Твой искрен приятел

и брат Райчо Попов [2]

Н.Б.II.А., п. 61. № 8240

БЕЛЕЖКИ

1. Нова страница в писмото.

2. Адрес: Господин Панайот Хитов в Белград.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.