събота, октомври 30, 2021

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / ИВ. ДРАСОВ ДО ДАНАИЛ ХР. ПОПОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 423

Ив. Драсов до Данаил Хр. Попов

№ 1

11 юли 1871 г.

Господине Азис Руишдоолу!

Приключените ти писма са получени тук още на 27. юни. Причината, поради която толкова се забавиха, е: нямане на човек. С. идвал при вас, без да ни се обади, и така останаха до този ден.

Писмата за Райч. и др., след като ги прочетете, задръжте ги, защото ние тук видяхме за ненужно да им се пише вече, но веднъж завинаги да се прекратят кореспонденциите с тях, като знаем, че оннаран баджяндан чярак чикмас [1]. Ние същото писахме и на В. Л., че с второ ще ви съобщим и неговото мнение за това.

От Д. Общи получихме 2 1/2 нап. и 2 ре. заедно със 150 кор. Чудно ни се видя защо сега ни явявате по-високата им цена?! Ние според първото ви писмо сме явили на всички цената им, та сега не знаем какво да им говорим...

Димитър още в същия ден замина за Тракия и сега трябва да се е настанил на някоя работа. Той занесе и писмата, и кръста на В. Л., понеже нарочно изпратеният ни човек до него, като се завърна, ни обади, че го иска. Същият ни донесе радостни вести оттам.

Както ние тук отваряме всяко писмо, така също и вие там трябва да отваряте, защото може да стане някога нужда по-скоро да се отвори някое писмо. Какво ли се умълча Ф. Т., та не отговори на първото писмо, което му се изпрати в отговор на исканите оттам надписи и печати!

Ами кой ли е писал във „Вандерер" това? Дали не беше Райч., или от техните някой? От тези известия не е липсвало нито едно, как може да бъде то от Русе? Това е все от Влашко, явно, а не от Българско. Трудете се и научете кой е?!

Писма вече колкото пишете, от днес после обозначавайте ги с № за по-сигурно, защото ако би се изгубило някое - лесно се познава. Още по-добре ще бъде, ако изваждаме от всичките си писма копие... Ние ще се потрудим да си купим една машинка, за да си вадим копия на писмата, които пишем.

Добре ще бъде, ако ден напред се пренесеше стоката, защото гледам, че баялдиса тук и поевтиня. Колкото за маските, те са ни нужни за нощта, кога имаме някоя работа. Много добре щеше да бъде, ако се намереше от онзи прах.

За военното училище в Одеса ви молим да ни явите нашироко за програмата му. Дрехи, ядене откъде? И тези пари, които ни пишете да си има едно момче, защо му са нужни и пр. пр. Защото тук има неколцина, които желаят да отидат, но ги е страх да не бъде животът там труден.

От брат ви приех на 4. този месец писмо, в което доста ми се жалва, че вие не сте се никак обърнали към него, когато бил при вас, и много още. Виждаме, че той пак ще захване работа. Вие му пишете, ако обичате, и се помирете вече...

Със следния печат вече ще подпечатваме писмата ви, припознайте го...

Кога ще се завърне В. Л., не знаем, защото там си има работа доста.

Ваш Муратоолу Ибрахим

Н.Б.II.Б., П. 102. № 39

БЕЛЕЖКИ

1. От говежди крак не става цървул (тур.).

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.