събота, октомври 09, 2021

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / ФИЛИП ТОТЮ ДО ДАНАИЛ ХР. ПОПОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 419

Филип Тотю до Данаил Хр. Попов

Драги ми приятелю,

Гсподин Д. Хр. Попов

в Турну Мъгуреле

Днес вашето писмо получих и съдържанието му точно разбрах. Първите писма, които ви бях изпратил за Дякончето, техния отговор не съм получавал. Моля ви, господин Попов, като ми получите писмото, отговорете ми или напишете някои новини, защото досега нищо не съм научил отникъде. За Панайот, което ми пишете, и него разбрах. В писмото си ми пишете за Димитър Македончето, което отишло при Дякончето да вършат работа; радвам се на такива народни поборници, които се решават да вършат полезна работа за народа си. Поздравете този приятел и от моя страна, защото аз отблизо не го твърде познавам. Поздравете също и всички мои верни приятели от моя страна.

Оставам завинаги ваш доброжелателен приятел.

Одеса, 14 юни 1871 г.

Ф. Т. Войвода

Адресът ми е така: Господина Николай Мероновичу Тошкова в Кантора за господин Филипа Т. Войвода в Одеса.

Н.Б.II.В., п. 4. № 423

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.