петък, октомври 15, 2021

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / ИВ. ДРАСОВ ДО ДАНАИЛ ХР. ПОПОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 420

Ив. Драсов до Данаил Хр. Попов

17 юни 1871 г.

Господин Азис Руишдоолу!

На 16 юни дойде тук Общи Д., когото ни препоръчахте, и ни донесе 2 писма за нас и за В. Л., друго още едно от П. X., донесе и кръста (печата - бел. П. Н.). Сега се пак връща. Сегашното ви писмо за нас е без столетие и дата: още и препоръката ви не е добра, защото възрастта и лицето не ни явявате, но това може да е за безопасност. Бъдете спокойни - първите ви писма са приети и изпратете ни за мястото им. За зла чест В. Л. го няма още и не можаха да се видят с Д. Но може би с второ идване да се видят, защото той (Д.) каза, че пак ще се върне.

В удивление останахме, като ни бележите, че не сте приемали от нас писма?! На 7. и 9. този [месец] ви писахме - първото чрез А. М. М., второто с брат ви. Тези писма, ако не сте получили, явете ни да ги дирим.

Добре говорите да си наредим човек, но пусти пари нямаме още. Сега като дойде В. Л., ще видим какво е извършил пак и с Кръста сме в надежда да вземем някоя услепа [1]. Гледайте пренасянето на стоката да е сигурно, както ви и белязахме - с жени. Също и праха, и масата изпратете, ако сте намерили.

От Търново ни бележат за някой си поляк Живков от Т. Мъгуреле, а оженен в Търново, че щял да фалира; ако от нашите някои имат вземане-даване, да гледат да се оправят предварително. Също и за някой си шумналия, събирал в Търново момчета и момичета да ги води във Влашко при Войников да се учат за актьори, че после да ходят из Българско да представят театър. За всичко това питайте и ни явете, че са ни задължили...

Засега сбогом, че време нямам. Като си дойде В., ще ви явим всичко подробно. Спомогнахме Д. оттук с 2-3 жълтици.

Ваш Муратоолу Ибрахим [2]

Н.Б.II.Б., п. 102. № 38

БЕЛЕЖКИ

1. Услепа или услепка е обяснено в речника на Найден Геров в смисъл на залъгалка. Текстът е ясен, не буди двусмислие: Ив. Драсов е искал да каже услепа и не е мислил нещо друго.

2. Адрес: За Азис Рушидооглу Ефенди Неболу в Плевен на (Гегата на ханът).

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.