вторник, октомври 05, 2021

ОЩЕ ЕДНА СУФРАЖЕТКА

ИЗТОЧНИК: VINTAGE EVERYDAY

ПРЕВЕЛ ОТ АНГЛИЙСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Преди няколко дена показах няколко снимки, фиксиращи английската суфражетка Емелин Панкхърст в моменти, когато полицията я прибира “на топло”, което е особена тактика на лейди Панхърст: предизвиква полицаите, те я арестуват, а тя използва след това ареста си за още по-остра политическа агитация.

Но имало и други тактики...

(Павел Николов)

Това е черно-бяла снимка на суфражетка, намираща се на ъгъла на “Даунинг стрийт”, Лондон, и прикована към парапета с верига, закрепена около кръста ѝ. Снимката е от около 1910 година. Жената (чието име не е известно - бел. П. Н.) стои с ръце зад гърба, носи широкопола шапка и дълго палто.

Суфражетките са много изобретателни, измислят все нови форми на протест, за да държат кампанията си в полезрението на обществеността. По-голямата част от действията им са мирни. Въпреки това обикновено се описват като войнствени от политиците и пресата.

През октомври 1908 г. Мюриел Матърс и Хелън Фокс от Лигата за свободата на жените се приковават към решетка в Дамската галерия на Камарата на общините. За да отстранят двете жени, решетката е отрязана.

През април следващата година няколко жени от WSPU (Социално и политическо обединение на жените - бел. П. Н.) се закачат с белезници за статуи в залата “Свети Стефан” в Уестминстърския дворец.

Тези протести имат за цел да привлекат вниманието към исканията на суфражетките чрез публичен спектакъл, който не може да бъде отстранен бързо.

Повечето от нас все още свързват тези образи на жени, приковани към парапетите, с войнствена кампания за избирателни права. Всъщност подобни инциденти са доста редки и често се извършват с много специфични цели.

През януари 1908 г. например Едит Ню и Оливия Смит се приковават към парапетите до “Даунинг стрийт” 10 и докато отвличат вниманието на полицията, спътницата им Флора Дръмонд се вмъква в сградата, за да прекъсне заседание на кабинета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.