сряда, октомври 27, 2021

БЕДУИНИ

ИЗТОЧНИК: VINTAGE EVERYDAY

ПРЕВЕЛ ОТ АНГЛИЙСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Бедуините са група номадски арабски народ, който исторически е обитавал пустинните райони в Северна Африка, Арабския полуостров, Ирак и Левант. Думата бедуин идва от арабското badawī, което означава „жител на пустинята“ и традиционно контрастира с ḥāḍir, терминът за уседнали хора.

Бедуинската територия се простира от обширните пустини на Северна Африка до скалистите пясъци на Близкия Изток. Те традиционно са разделени на племена или кланове и исторически споделят обща култура за отглеждане на камили и кози. По-голямата част от бедуините изповядват исляма, но има и бедуини, които са християни.

Докато много бедуини са изоставили своите номадски и племенни традиции заради модерния градски начин на живот, някои от тях запазват традиционната бедуинска култура: кланова структура, музика, поезия, танци и много други културни практики и възгледи.

Урбанизираните бедуини често организират културни фестивали, обикновено провеждани няколко пъти в годината, по време на които се събират с други бедуини, за да участват и да научат за различни бедуински традиции - от рецитиране на поезия и традиционни танци с меч до свирене на традиционни инструменти и дори традиционно плетене на палатки. Традиции като яздене на камили и лагер в пустините все още са популярни развлекателни занимания за урбанизираните бедуини, които живеят в непосредствена близост до пустини или други райони на дивата природа.

Снимките, приложени по-долу, отразяват живота на бедуините в края на 19 век.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.