събота, октомври 02, 2021

АРЕСТИТЕ НА ЕМЕЛИН ПАНКХЪРСТ

ИЗТОЧНИК: VINTAGE EVERYDAY

ПРЕВЕЛ ОТ АНГЛИЙСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Емелин Панкхърст (14 юли 1858 - 14 юни 1928) е британска политическа активистка. Тя е най-добре запазена на снимки като организаторка на британското движение на суфражистките и като радетелка за равно право на глас за жените. Нейната активност и агитациите ѝ за избирателно право (често определяни по онова време като прекалено агресивни - бел. П. Н.) довеждат до множество нейни арести между 1908 и 1914 г.

Панкхърст е арестувана за първи път през февруари 1908 г., когато се опитва да влезе в парламента, за да връчи протестна резолюция на премиера Х. Х. Аскуит. Тя е обвинена за препятстване на работата на парламента и е осъдена на шест седмици затвор. Ареста си използва за изявления срещу условията, съпътстващи нейното затворничество, включително наличието на паразити, оскъдната храна и „цивилизованото изтезание сред самота и абсолютно мълчание“, на което са подложени тя и другите като нея.

Панкхърст вижда затвора като средство за оповестяване на спешността от избирателно право на жените; през юни 1909 г. тя ударя два пъти полицай в лицето, за да е сигурна, че ще бъде арестувана. Панкхърст е задържана седем пъти, преди да бъде одобрено избирателното право на жените. По време на процеса на 21 октомври 1908 г. тя каза пред съда: „Ние сме тук не защото сме нарушители на закона; ние сме тук в усилията си да станем законодатели.”

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.