вторник, октомври 26, 2021

ИСПАНСКА ПИСАТЕЛКА, КОЯТО ПОЛУЧИ ПРЕСТИЖНА НАГРАДА, СЕ ОКАЗА, ЧЕ Е... ТРИМА МЪЖЕ

ИЗТОЧНИК: DISGUSTING MEN

ПРЕВЕЛ ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Писателката Кармен Мола, авторка на популярната в Испания и зад нейните предели серия от остросюжетни книги “Циганска булка” (“La novia gitana”), “Пурпурна мрежа” (“La red purpura”) и “Пиленцето” (“La Nena”), се оказа в лицето на трима мъже. Това се изясни по време на церемонията за удостояване с престижната награда “Планета”, по време на която тримата автори признаха, че през цялото време именно те са се намирали зад псевдонима.

Както съобщава “The Guardian”, зад личността на преподавателка в университет и майка на три деца се крият писателите и сценаристите Антонио Мерсеро, Агустин Мартинес и Хосе Диас, тясно свързани с телевизията. Според Мерсеро зад това не е имало специална идея, а плюсът бил в защитата от критиката, която нападала не тях и хвалела не тях, а Мола:

“Ние не се криехме зад една жена, ние се криехме зад името. Аз не зная дали женският псевдоним се отразява на продажбите, дали продава повече книги от мъжкия. Нямам ни най-малка представа, но се съмнявам в това”.

Мъжете сами решават да разкрият тайната си, опасявайки се, че скоро това може да бъде направено от някой друг. Писателката Беатрис Химено критикува остро подхода им към намирането на псевдонима:

“Това не е просто име - това е фалшив профил, който те използват за привличане на журналисти и читатели. Те са мошеници”.

Както и да е, но тримата получиха наградата и три милиона евро за историческия трилър “Звярът”, който ще се появи на пазара през 4 ноември. Действието на романа се развива в Мадрид през 1834 година по време на епидемия от холера.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.