понеделник, май 31, 2021

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / ИВ. КЪРШОВСКИ ДО ПАНАЙОТ ХИТОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 399

Ив. Кършовски до Панайот Хитов

Гюргево, 3 юни 1870 г.

Г-н Панайоте!

Поздравление от г-н Г. Живкова от Русе; той ще до 15 дни да дойде съвсем тук. Дякона замина оттук днес една неделя [1], но без да ми се обади - казаха ми приятелите, които го видели в парахода. Ив. Соколов и моят зет Васил са затворени повече от два месеца във Видин, защото носели бради.

Приключеното писмо получих и ви го пращам. От търговците, които отидоха на панаира, никакъв отговор няма още. Не зная какво е това?

Ваш И. Кършовски

Н.Б.II.А., п. 67. № 8955

Арх. т. I, № 6, стр. 469

БЕЛЕЖКИ

1. Преди една неделя от днес.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.