събота, май 15, 2021

ДЕВЕТ ВЕЛИЧЕСТВА НА ЕДНА СНИМКА

ИЗТОЧНИК: VINTAGE EVETYDAY

ПРЕВОД ОТ АНГЛИЙСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Тази рядка снимка на деветима монарси, събрани в една стая, е направена от W. & D. Downey на 20 май 1910 г. Суверените позират за портрет в замъка Уиндзор, докато присъстват на погребението на крал Едуард VII. Никога повече няма да се съберат толкова много европейски короновани особи на едно място. Само четири години по-късно някои от тези мъже ще станат смъртни врагове.

Отляво надясно прави са: крал Хокон VII от Норвегия, цар Фердинанд от България, крал Мануел II от Португалия, кайзер Вилхелм II от Германската империя, крал Георгиос I от Гърция и крал Албер I от Белгия. Седнали, отляво надясно са: испанският крал Алфонсо XIII, кралят-император Джордж V от Обединеното кралство и кралят на Дания Фредерик VIII.

От деветте суверени на снимката четирима ще бъдат свалени от власт и един убит. След пет години Великобритания и Белгия ще воюват воюват с Германия и България. Днес съществуват само пет от деветте представени монархии: Норвегия, Испания, Обединеното кралство, Дания и Белгия. Колкото и да е странно, четиримата владетели, чиито монархии няма да оцелеят през ХХ век (България, Португалия, Германия и Гърция), стоят заедно. Днес не би било възможно да се направи снимка на девет управляващи европейски монарси, защото монархиите в Европа са само седем.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.