четвъртък, май 06, 2021

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / ПРАТЕНИК НА ЦЕНТРАЛНИЯ ТАЕН КОМИТЕТ ДО СВОЯТА ЦЕНТРАЛА В БУКУРЕЩ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 393

Пратеник на Централния таен комитет до своята централа в Букурещ

№ 2124

Цариград 23 - 8/брия 869 [1]

Не знам дали приехте две мои писма през сръбското консулато. Отговор не приех. За Кършовски научих, че е спрян по причина Богданович. Тук телеграфирал Офенберг и за мене, че съм участник, та Игнатиев малко остана да даде нота на ми(ни)стерството. Но работата се обърна в [моя] полза. Тук гарантираха за мене и това стана причина да се сближа с посолството и да разправя за всичко. Защото ми заръчаха да ходя често, та уж да дойдем до споразумение. Аз съм оздравен във всяко отношение. Обещаха ми, че много скоро ще пуснат Кършовски. Когато дойда, много ще приказваме. От гръцка страна научихме, че станал съюз между Влашко, Сърбия и Гръцко заедно с Египет, а българите са изключени. Истина ли е? Дякона, ако е още във Влашко, да не идва в Турско, да чака, докато дойда.

Запознах се с някой си..., дошъл оттук. Разпитайте за него и ако ви пише, отговорете му.

Уловиха тук някой си Христо Калофериц - матрозин във френските вапори, наскоро попаднал от Браила.

Жулвекурт [2]

За всичко да се мълчи, докато дойда.

П. П.

С интригите против нотабилите сполучих. Игнатиев иска да му се даде изложение за всички злоупотреби христови и офенбергови без отговорност. Затова скоро да се направи рапорт без подпис, да се изложи колкото може, за да се ползваме от обстоятелствата. Това е нужно. Кършовски решително ще се пусне. За всичко крайна тайност. [3]

Из неиздадения архив на ЦТКомитет

БЕЛЕЖКИ

1. Шифърът на Тайния Ц. комитет.

2. Условен подпис на Т. Ц. комитет в кореспонденцията му с интернационала на Бакунистите.

3. Писмото е дешифрирано от господин Любен Петров, пазител в Архивния отдел при Народната библиотека в София.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.