неделя, май 23, 2021

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / Т. КОВАЧОВ ДО ПАНАЙОТ ХИТОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 397

Т. Ковачов до Панайот Хитов

Турну Мъгуреле, 9 април 1870 г.

Почтени мой г-не П. X.!

Желая ви благополучно с Царските празници. Преди една седмица ви бях писал чрез Кършовски, за приемането на писмото не ми отговаряте. Причината коя е? Д. го изпратих за панаира и колкото може да се намери върху ми, дадох му. За пристигането му още отговор не съм приел. На вас ако е отговорил, явете ми, и за панаира готвите ли се... отговаряйте ми. Поздравете господин Н. Б. [1], а вас като ви братски целуна и сърдечно поздравя.

Съм единомислец Т. Ковачов

Н.Б.II.А., п. 67. № 9099

Арх. т. I, № 27, стр. 339

БЕЛЕЖКИ

1. Балкански.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.