четвъртък, май 27, 2021

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / Д. ЦЕНОВИЧ ДО ПАНАЙОТ ХИТОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 398

Д. Ценович до Панайот Хитов

Букурещ,13 май 1870 г.

Г-н Панайот Хитов

у Калараш

Дойде г-н Цукич, сръбски консул, и ми каза да ви пиша, че приел отговор от Белград за вас, и казват, когато искате, можете да отидете. Затова ви давам познание, ви поздравявам.

Ваш. приятел Д. Ценович

Казал ви бях да не пишете на Ковачева вече нищо. Ето сега от десет дни насам два пъти ми пишат от Т. Мъгуреле, че бележат в него съмнение като предател, което потвърждават от Свищов два пъти устно и писмено.

В. Левски [1]

Н.Б.II.А., п. 62. № 8538 а, 6

БЕЛЕЖКИ

1. Тази прибавка към писмото на Ценович дадохме в отдела с кореспонденцията на Левски.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.