сряда, май 19, 2021

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / Т. КОВАЧОВ ДО ПАНАЙОТ ХИТОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 396

Т. Ковачов до Панайот Хитов

Турну Мъгуреле,1 април 1870 г.

Почтени мой господин П. Хитов!

Честното ви препоръчано писъмце от 14. [този месец], чрез приятеля Д. [1] с голяма радост приех и съдържанието му добре проумях. Според заповедта ви се потрудих и го изпратих за панаира, макар и да нямах време с ортаците, за да се улесним, но пак тръгва благополучно и здраво радостно от страната ми с 2 1/2 Н. и един мой при. 94 гр., рекомандацията на Кършов, 85 гр. на Груе. Ще ви чака заповедта и писмо. Или да пратите потребни. [2] Или скоро явере да си не очаква, явер [3], но да търси селямет с дружи [4]. Като ви сладко целуна и сърдечно поздравя, ожидавам сладкия ви отговор - колкото Д. Общи, толкова и аз.

Брат ви Т. Ковачов

Н.Б.II.А., п. 67. № 9098

Арх. т. I, № 26, стр. 339

БЕЛЕЖКИ

1. Данаил Хр. Попов.

4. Средства.

3. Известие: да не чака напразно.

4. Селямет 一 спасение с дружина (за да мине в България). Панайот е изпратил Д. Общи във Влашко, без да определи бъдещото му назначение.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.