петък, март 05, 2021

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / ОТ ВРЕМЕННОТО ПРАВИТЕЛСТВО В БАЛКАНА ДО БЪЛГАРСКИЯ НАРОД

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 381

От Временното правителство в Балкана до българския народ

Към българския народ

Българино! Всичко онова, което беше най-свято, най-мило и драго на твоя злощастен род, днес е осквернено, потъпкано, поразено. Твоята свята вяра страда, с твоето щастие бесен паша се разполага, твоята чест от сурова сила се гази, в твоята къща усойна змия отравя домочадието ти, децата ти; много от чадата ти вече зарази със смъртоносното си дихание, заразяващо душата; беснее това клето чудовище както никъде по света. Ох! Ти горко усещаш това, тъжен българине! Но пак твоите сълзи, твоите тъжби, твоите молби някак са глухи за твоите неизказани там теглила, които биха могли твоята съдба да поправят. Горчивият опит те учи на нищо да не се надяваш от султана и неговите лъжливи съветници!

Всеки народ заслужава съдбата, която споделя. Само робът се оставя доброволно на своята съдба. Покажете, о българи, че не сте сътворени само да робувате. Покажете, че сте достойни синове на вашите славни бащи, покажете, че във вашите жили тече още по някоя капчица от Крумовия и Симеоновия народ! Станете, братя българи! Хванете коси, ножове, сопи и отмъстете, и избавете се от срамното робство!

Облегнете се само на себе си и на вашата сила. Седем милиона народ сте - Портата е разтреперана, слаба, омаломощена. Вашите братя, които с вас страдат от толкова векове, ще ви помогнат да смажете на проклетата змия проклетата глава. Всевишния Бог, отмъстителят на потъпканите народи, ще отмъсти и за Вас!

А вие, братя от Мохамедовата вяра, къде са вашите правдини, на които се наслаждавате? Къде е вашият имот, който сте имали? Какво сте придобили, като проливате всякога непрестанно кръв? И вие сте, братя, погазени, излъгани, както и ние. Всичко, което сте имали някога, е измряло в безправедната държава, където владеят насилие и сила, власт и заповед, а не право и праведност, начало и праведно понятие.

Бог е осъдил вас и нас и ние не виждаме друго във вас, освен едни братя, които с нас живеят повече от четири века в същото отечество; които теглят с нас заедно едни и същи мъки. Ние, българите, подаваме ви братската си ръка. Религиозни сметки не щем да водим с вас. Блазе на онзи, който е щастлив във вярата си. Идете, братя, по обичая си във вашите джамии, молете се Богу по вашия начин. Това нищо не ще ви пречи да бъдете равноправни в свободна България.

Вярата спасява душата; а държавата не е заведение, в което да се приготвя душевното спасение, не е заведение, в което обезбедява и утвърждава политическото и гражданското право на всеки гражданин без разлика.

Братя мюсюлмани! В свободна България има място за всички ни. Онези, които ви карат да пробивате със смъртоносното оръжие нашите гърди, на нашите жени и на нашите деца, те са вашите и нашите неприятели. Те само искат да господстват, да с[м]учат вашата и нашата кръв! Хайде и вие станете с нас за вашата и нашата свобода!

А ти пък, християнска Европо, допусни да се освободим и ние; повече от тебе не искаме. Бъди праведна и човечна; недей да възмущаваш човешката съвест, помагайки на най-гнусната тирания, под която страдат от толкова столетия невинните народи, които като бъдат освободени, ще ти бъдат от по-голяма полза, отколкото гнилата държава, която само твоята милост и твоите пари не допускат да се срути.

Братя българи! Дръзновено скочете всички на оръжие против вашите столетни угнетители. Доста сълзи сме проливали, ето сега е време сгодно. Чакайте само първия знак, който ще ви се даде от наша Стара планина, пък тогава напред! На решителния и Бог помага, а щастливото бъдеще ще ви задоволи за всичките мъки и жертви, които сега за последен път ще принесете пред жертвеника на Отечеството и на златната свобода!

Стара планина, април 1869 г.

От Привременното правителство в Балкана

Българското Привременно правителство

(печат)

„Из миналото" - под редакцията на П. С. Кършовски,

кн. I, № 26, стр. 168

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.