понеделник, март 01, 2021

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / Т. КОВАЧОВ ДО П. ХИТОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 380

Т. Ковачов до П. Хитов

… [1]

Почтени мой господин П.

На четири мои писма отговор нямам. Причината коя е?

Известявам ви, че Левски следва добре, от 500 овни купени и неизкарани на соват [2]. Ф. Т. замина през Ц. г. контрати и той 500. Дойде в Карлово К. С., където си имаха скацнаши, чобани с Лев. Споразумяха се да съсредоточат каса тук? [3] и е добре, на което си имат всички потребни леснини.

Л. [4] отиде към Солун, за да се споразумее с х. Д. [5], защото и той имал 600 купени овни - за лачини заедно и в едно време да захванат. Оттук и отдолу много търговци заминават за Ц. г., защото имаме болест по овните. Тракийските са здрави и сигурни...

Моля ви, явете ми как отива пиацата към вас, ще можете ли да купите, отлъчите, преминете, за да ви явя деня на отварянето на панаира.

Като ви целуна братски и поздравя сърдечно, очаквам сладкия ви отговор:

Азис Достунуз Аафуз ефенди

Н.Б.II.А., п. 67. № 9084

Арх. т. I, № 12, стр. 328

БЕЛЕЖКИ

1. Писмото е без дата; но по съдържание спада в реда на по-предната кореспонденция.

2. Въстаници, записани и готови за Балкана.

3. Трябва да се разбира, че в Карлово е пристигнал някой съмишленик на делото, изпратен от Левски: К. С. 一 лицето не е известно.

4. Левски.

5. С Хаджи Димитър. Дълго след смъртта на последния на Бузлуджа още се вярваше, че той се бие с турците.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.