четвъртък, март 25, 2021

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / Т. КОВАЧОВ ДО П. ХИТОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 385

Т. Ковачов до П. Хитов

Турну Мъгуреле,15 юни 1869 г.

Почтени мой,

Пред очите ми лежат честните ви от май 22+2+5 юни писъмца, на които съдържанието им добре проумях.

За потвърждението на моите писма нямате отникъде да ви яви някой точно, бъдете сигурни що съм ви явил е. е. е., трябва да сте сигурни.

За идването при вас ще се трудя да ви извадя от Т. и Я. 20 н. [1], които ви дължа, че ако ги взема, ще дойда. Очаквам без друго известие от А. и ако се забави отварянето на панаира, ще дойда; ако ли е наскоро, не ще мога да дойда, че излезе ново жито, ще ида пак по къра. Извинете ме, че не можах да ви отговоря набързо: едно, че не бях в града, друго, че очаквам известие от Л.

За купуването им следват много добре. Като отговори Л., наскоро може да ви телеграфирам.

Моля ви, явете ми нещо ново, ще ли мръдне цената, или не в града ви. Като ви целуна братски, ожидавам сладкия ви отговор.

Приятелят ви Т. Ковачев

Н.Б.II.А., п. 67. № 9090

Арх. т. I, № 18, стр. 333

БЕЛЕЖКИ

1. Наполеона.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.