сряда, март 17, 2021

ЗА МЕГАН И ХАРИ

АВТОР: ЮЛИЯ ЛАТИНИНА (ИЗ АВТОРСКОТО ПРЕДАВАНЕ ПО РАДИО “ЭХО МОСКВЫ” “КОД ДОСТУПА“)

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

...Тук, между другото, ми задават въпрос, който аз, въпреки животрептящите събития, които стават в Русия, не мога да подмина. Това е, разбира се, удивителната история на съвременната Пепеляшка, която чухме тази седмица. Вие всички знаете приказката за Пепеляшка, която срещнала принца, отишла в двореца и живяла там дълго и щастливо. И ето че през тази седмица чухме за съвременната Пепеляшка, която, виждате ли, се омъжила за принца, но не знаела абсолютно нищо за двореца. Не знаела за кралското семейство, което се оказало расистко, карало я да плаче, даже Пепеляшка искала да се самоубие. Кралското семейство отказало на сина ѝ статута на принц, защото явно е расистко. И когато Пепеляшка със своя принц напуснала семейството, семейството ги лишило от средства за препитание и за да оцелеят, трябвало да сключат договор с Netflix за 100 милиона долара, а със Spotify - за 15 милиона, и така нататък.

Освен това нашата нещастна Пепеляшка била принудена да избяга от двореца, за да си осигури личен живот, защото била жертва на злите медии, които се опитвали да я унищожат. Както каза: “monster machine around us in terms of clickbait and tabloid fodder” (“чудовищната машина около нас от гледна точка на кликбайта и храната за таблоидите”).

И аз, разбира се, говоря за грандиозното обществено цивилизационно явление - интервюто на Меган Маркл и принц Хари за Опра Уинфри. И, разбира се, това е много мъдра крачка от страна на съпружеската двойка, защото, ако я разглеждаме като маркетингов ход, който ще подобри капитализацията на семейството, това е много успешен маркетингов ход. Като цяло можем да забележим, че всичко, което са правели тези хора от момента на сватбата си, е серия от успешни маркетингови ходове. Само не се получи да бъде заменена принцеса Даяна, както видимо на Меган Маркл ѝ се искаше. И когато не се получи, остана явно да се капитализира това, което е в наличност. А в западния съвременен свят може да се капитализира само едно. Защото успехите се капитализират лошо и ако Меган разказва как наистина е живяла разкошно и колко прекрасно е било турнето им по Африка, и какъв любещ мъж има, капитализацията ще бъде ниска. А да се капитализира може само статутът на жертвата, на страданието.

И защо аз, между другото, искам да поговоря за това - защото да, това е голяма цивилизационна история. Защото как така човек казва, че не знаел къде се жени. Ако Меган Маркл беше на 17 години, би могло да ѝ се повярва, но все пак тя е била, мисля, на 35 години, била е холивудска актриса, която познава добре живота. И представете си, че не е знаела, но тогава се появява контра въпрос: а защо нейният жених принц Хари не е споделил нищо с нея, защо така я подвел?

Или ето например Меган и Хари казват, че са напуснали двореца, защото искат да имат личен живот. В общи линии не е трудно да имаш личен живот. Хари е внук на английската кралица. И аз не мисля, че моите слушатели знаят изобщо колко внуци има английската кралица, а за правнуци - да не говорим, и кои са техните жени или мъже, и колко деца имат, може би не всички знаят [1]. Страхувам се, че това не го знаят 90% от хората, които са чували за Меган Маркл. И в този смисъл за хора, които искат да имат частен живот, Меган Маркл и принц Хари се държаха някак си странно.

Ето, например, известно е, че принцът не покани на сватбата си много от своите най-близки някогашни приятели, но затова пък на сватбата бяха поканени холивудски знаменитости, сред които и такива, които не познаваха Меган и се запознаха там. Съгласете се, че това е странно поведение на хора, които искат да избягнат вниманието на медиите. Това е по-скоро поведение на хора, които искат да го максимизират.

Или ето, даже след като напуснаха Великобритания, Меган и Хари постоянно се занимаваха с пиар. Например този случай в Деня на загиналите [2], когато Хари помоли да положат венец от името на семейството, но получи отказ, защото повече не представляваше британското кралско семейство. И тогава Хари и Меган отидоха да сложат цветя на Арлингтънското гробище [3]. А ето че там случайно се оказал в храстите един фотограф.

Когато Меган обяви, че чака второ дете, това беше обявено с помощта на удивително красива снимка. Мисля, че сте я видели. Ако не сте я видели, вижте я. Тя наистина е чудесна. Босоногият Хари стои под изумително красиво дърво, което напомня дървото на живота. В скута му лежи щастливата Меган, която прегръща корема си. Тази снимка е направена от чернокож фотограф, казва се Харимън. Той се се прослави със своите снимки за Black Lives Matter. И снимката е направена дистанционно. Харимън по това време е в Лондон. И вероятно това е една от знаменитите снимки през последните години.

Съгласете се, че снимката е чудесна, но е много трудна да си представим, че хора, които правят такива усилия за своя пиар, имат наистина цел в живота да избягнат вниманието на медиите. Защото аз не съм сигурна за кого е омъжена принцеса Юджини или принцеса Беатрис, които не участват в подобни фотосесии и наистина живеят личен живот, който е напълно достижим, ако някой го пожелае.

Както бързо се изясни, да се съмнява човек в истинността на думите на бедната жертва е смъртоносно опасно. Пиарите на Меган Маркл - в общи линии е разбираемо, че човек, който се стреми да живее личен живот и да бяга от влиянието на медиите, трябва да има лична пиар команда, - тези пиари даже изпратиха на ВВС инструкция как да бъде интерпретирано интервюто. Просто както Кремъл изпраща опорки на държавните телевизионни канали. А когато един известен телевизионен водещ, журналистът Морган, заяви по ITV, че не вярва на нито една дума на жертвата, жертвата, знаете ли, позвъни лично на началничката на Морган и Морган беше уволнен.

И не мислете, че Меган Маркл е молила да бъде уволнен Морган заради това, че я оскърбил. Тя е жертва, тя е страдаща страна. Тя каза, че това лично не я засяга, но ужасяващата позиция на Морган може да повлияе печално на други млади жени, които мислят за самоубийство. И това сигурно пак е абсолютно безкористно поведение от страна на Меган.

Защо говоря за това? Защото гледам с учудване на културата на виктимността, която се разгръща в отвореното общество. И си мисля, че през XIX век главна история е била историята за успеха, а сега главна история е историята за това “как ме обидиха”. Ето, Владимир Владимирович [4] също настоява, че е жертва. Кървавият Запад го обвинява лъжливо, че е отровил семейство Скрипал, че е отровил Навалний, че е свалил “Боинга”. Меган Маркл също е жертва. Двамата с Владимир Владимирович са жертви. Тя - жертва на безчувствения расизъм от Бъкингамския дворец.

И удивителното тук е друго. Разбира се, има някои неща, които Меган твърдеше, но които трябва да се познават, за да им се възрази. Например Меган каза, че са отказали на сина ѝ титлата принц, и намекна, че това вероятно е било следствие от расиъм. Но просто трябва да се познава вътрешният регламент на семейството, според който тази титла не се полага на правнуците на кралицата, които не са преки наследници на трона. На внуците се полага, но на правнуците - не. С една дума - стари регламенти.

Има обаче някои неща, които възникват веднага у човека, който слуша това интервю. Защото Меган, когато говореше да предполагаемия расизъм на кралското семейство, разказа, че някои (неизвестно кои) членове на семейството са питали какъв ще бъде цветът на кожата на детето, когато се роди. И заедно с това тя не каза при какви обстоятелства и какво точно е било казано. Това ужасно ми напомни формулировките на Следствения комитет [5], когато човек разбира от обвинителното заключение, че при неустановени обстоятелства в неустановено време на неустановено място е извършил престъпление. Работата е в това, че при подобно обвинение трудно можеш да се защитиш. Ако сте казали А, кажете и Б - посочете кой човек е казал това и как точно е било казано, защото може би правите от мухата слон. Може например да кажем, че в британското кралско семейство има човек, който се разхожда с нацистки мундир и нарича колегите си в армията с оскърбителни расистки термини. И ако го поднесем така, ще последва: “Колко е страшно! Какъв ужас!” А всъщност става дума за принц Хари, който наистина облече веднъж нацистка униформа по време на карнавал, и наистина го бяха записали някъде на видео как ругае някакъв сержант... свой военен колега от азиатски произход. А след това същият човек, този военен каза: “Оставете на мира принц Хари, малко ли неща казва понякога човек. Той в никакъв случай не е расист. Това наистина е шега, това наистина е съвсем маловажно”.

Опра Уинфри е в общи линии най-знаменитият интервюер, какъвто има днес на света. И изкусният интервюер трябва да попита: “Стоп-стоп! А все пак какво имате предвид, при какви обстоятелства стана това?”

Удивителна е историята, която ни разказват, че , виждате ли, 40-милионната им сватба, бил пиар, който Меган и Хари не желаели. И тук интервюерът може да зададе един естествен въпрос: Ако са искали тиха сватба, защо не са направили тиха сватба? Защо трябва да канят холивудски звезди, които не познават особено добре? И как се съгласува тази история, че “ние искахме личен живот и не искахме гръмогласна сватба” с разказаната история как Меган е плакала и се е карала за някакви, ако се съди по всичко, незначителни неща, като например как трябва да бъдат облечени малките момиченца, които носят цветя на сватбата ѝ.

Мога честно да кажа още едно нещо, което ме порази напълно. Това е, разбира се, историята с бащата на Меган Маркл. Когато Меган се омъжваше, аз, като много други, бях нейна голяма почитателка. Реално за мене това беше символ, пробив, ново лице на хилядолетната монархия. И аз добре помня, когато се случи тази ужасна история, когато започнаха да се появяват снимките как на бащата на Меган Маркл се готви за сватбата. А той е един такъв дебеличък, не е много привлекателен, в общи линии, вижда се, че човекът не се грижи много за себе си, че човекът даже се е запуснал, може да се каже.

И след това се изясни, че това са били постановъчни снимки, че е получавал пари за това. Че не са били папараци, че всичко е било съгласувано. И той се озова в болницата със сърдечна операция. А на сватбата не отиде. Казаха му: “Няма да ходиш на сватбата”. И аз тогава си помислих, че вероятно Мегън Маркл е била изнервена до краен предел. Вероятно баща ѝ е някакво чудовище, има някаква страшна история за някакви невероятно тежки отношения, зад това се крие някаква шекспирова драма. Не може нещата да са в тези снимки.

И ето, самата Меган обяснява на Опра, че нейният баща я предал, като се снимал. Стоп! Нали в общи линии Меган сама се е занимавала с подобен вид пиар. Имаме разкази на хора, например на Кети Хинт, журналистка, която пише за шоубизнеса и която разказва как през 1913 година Меган Маркл идва в Лондон и британският агент на Меган направо досажда на Кети да напише нещо за госпожа Маркл. И е странно, че жената, чиято пиар команда воюва за светски колонки в британските таблоиди, говори за същите действия на баща си и ги нарича чудовищно предателство, и казва: “Никога не бих могла да подведа сина си така, както ме подведе баща ми”.

И когато слушам всичко това, си мисля: Не дай боже да се случи нещо подобно с моите родители, не дай боже да направят нещо лошо. Но ако се случи нещо с тях, баща ми е с високо кръвно налягане и баща ми легне в болницата - всичко възможно ще направя, но ще забравя за какво сме се карали. А тук бащата на Меган попада в болница заради кавгата, а Меган просто го отрязва от себе си. И след това сериозно обяснява, че я предал.

И се оказва, че да, снимките са причината, поради която Меган е изключила баща си от своя живот. И аз абсолютно не мога да си го представя това, защото възниква подозрението, че снимките са били само повод, а иначе тази преуспяла жена не е искала този запуснал се, на много красив, не много, явно, умен човек да присъства оттам нататък в живота им, да създава някакъв контраст. Разбира се, ако бъде поставен до холивудските гости, холивудските гости ще изглеждат по-добре от него. И, разбира се, тези въпроси трябваше да задава Опра на Меган: “Нима това е поводът да изоставите баща си? Нима не се занимавахте самата вие с пиер операции? Да, направил е нещо лошо, но нима не може да му бъде простено?”

А госпожа Уинфри се държеше като Екатерина Андреева [6], когато интервюира Владимир Владимирович. И да, това е един голям символ именно на състоянието на свободното общество. Защото Меган, разбира се, не е принцеса Даяна. И принцеса Даяна не беше цвете, но може да бъдем сигурни, че не се монетизираше. А тук пред нас имаме чисто търговска капитализация. Заради тази капитализация се изгаря британското кралско семейство. И се оказва, че това действа. При което действа съвсем не на всички. Според проучванията това се хареса на по-малко от половината британци. Но щом го правят, значи действа.

И, разбира се, мене ме смущава, че това е само еднократна операция, защото какво ще правят по-нататък? Не може всяка година да даваме ново интервю и всеки път да си спомняме нови подробности за расизма на британското кралско семейство.

За съжаление, когато сме заети да обсъждаме печалната съдба, която постигнала Меган Маркл в двореца, какво ни интересува Русия с нейните проблеми и с Навалний. Както казах, ако Западът се занимава с такива неща... И мене, между другото, ме порази, че 8 март беше празнуван тази година на Запад! Всичките феминистки започнаха да празнуват 8 март. Естествено, те не се бореха за правата на мюсюлманските жени, права, за които си струва да се бориш. Всичко това, което в Съветския съюз беше унил официоз, до голяма степен се връща в съвременния Запад с някаква зверска сериозност. Ние в Съветския съюз знаехме добре цената на цялата тази интернационална помощ и на помощта за угнетените жени от Изтока, и прочее. Всичко това сега го има в отворения свят, който започва да строи социализъм, не съвсем такъв, какъвто беше в Съветския съюз, но, за съжаление, всичките видове социализъм завършват много зле...

БЕЛЕЖКИ НА ПРЕВОДАЧА

1. Аз съм жив пример за това. Едва когато правех справките за превода на този материал, разбрах, че принц Уилям е женен и че на това отгоре има цели три деца. А как се казва жена му, видях, но не запомних. Жената на принц Чарлз обаче я зная по име, защото няма как да не го запомниш.

2. Memorial Day, ден, в който се почита паметта на загиналите във войните, официален празник в САЩ.

3. Arlington National Cemetery, национално военно гробище в Арлингтън, предградие на Вашингтон.

4. Путин.

5. Следствен орган на Руската федерация, подчинен на президента на Русия.

6. Руска журналистка от проправителствената телевизия “Първи канал”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.