вторник, март 30, 2021

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / Т. КОВАЧОВ ДО П. ХИТОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 386

Т. Ковачов до П. Хитов

Почитаеми мой господин П.

Желая ви благополучно в здравето и добри успехи.

Не съм сигурен дали сте готови за панаира, че след една седмица да ви изпратя малко пари. Янко не зная къде е, но от Сома ще ви извадя борча и аз, колкото се улесня, дали ще ви получа след една седмица в града ви, понеже още се съмняват твърде много за панаира... и са умислени зле.

Нямам още никакво известие от Левски.

Приемете братската ми целувка и искрено поздравление, на което ожидавам сладкия ви отговор и на второ писъмце. [1]

Аазис достунуз Ходжа ефенди

Н.Б.II.А., п. 67. № 9091

Арх. т. I, № 19, стр. 334

БЕЛЕЖКИ

1. Писмото е без дата, отнася се към втората половина на месец юни 1869 г.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.