вторник, март 02, 2021

РЕСТАВРИРАНА ФРЕСКА С ЖИВОТНИ

ИЗТОЧНИК: ДИЛЕТАНТ

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Специалисти реставрираха фреска в Помпей, подложена на разрушаване цели сто години. Тя е открита през 1914 година. На нея художникът е изобразил диви животни на фона на езеро. Животните се преследват помежду си: лъв се спуска след бик, кучета гонят диво прасе, леопард напада два овена. Фреската е украсена с архитектурни елементи, фонтани и статуи.

Произведението на изкуството се отнася към така наречения Четвърти помпейски стил, възникнал няколко десетилетия преди изригването на Везувий. Подобни сцени с диви животни има запазени също в амфитеатъра на Помпей и в други жилища на състоятелната аристокрация.

Фреската е пострадала най-много от влагата и солните отлагания. Специалистите са я почистили с химични и механични средства. Най-упоритите замърсявания са премахнати едва с помощта на лазер.


Съвсем наскоро стана известно и това, че археолози са разкопали в Помпей колесница за тържествени церемонии. Колесницата е запазена в изключително добро състояние.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.