събота, март 20, 2021

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / Т. КОВАЧОВ ДО П. ХИТОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 384

Т. Ковачов до П. Хитов

Турну Мъгуреле, 27 май 1869 г.

Любезни мой Пр[иятелю]

Честното ви писъмце от 12. съдържа да не бъда нещо сърдит; за чудо ми се види. Аз толкова често ви пиша, а вие на 5 [писма с] едно ми отговаряте и нищо ново. Преди 3 дни ви писах и сега ви явявам, че преди 15 дни ви изпратих 4 1/2 наполеона и една кадра в тенеке под марка К. Л. Платих 8 сванца транспорт за приемането им. Не отговаряте нищо, че ако се губят, да ви изпратя фрактовете, за да ви ги плати агенцията.

За панаира явете ми отидоха ли, ще идат ли търговци от страната ви, ще видя [ли] да ми пишете, че ще дойдете във Влахия; тук няма търговци и нямат цена стоките от страната ви; може да отидете за панаира, че закъсня отварянето на обора...

Левски дойде до Никопол, дадох му полици и откакто е заминал, не ми е писал нищо. Новините ги обнародва [в-к] „Народност".

Като ви целуна братски и поздравя сърдечно, очаквам сладкия ви отговор с новини.

Брат ви Т. Ковачов

Н.Б.II.А., п. 67. № 9089

Арх. т. I, № 15, стр. 331

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.