четвъртък, февруари 04, 2021

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / Т. КОВАЧОВ ДО П. ХИТОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 375

Т. Ковачов до П. Хитов

Т. Мъгуреле,13 февруари 1869 г.

Почтени мой господин П. X.

Честното ви писъмце от 24. минав(шаго) приех радостно и съдържанието проумях, като се радвам за драгоценното ви здраве. Също и ние благодарим на всевишния Б(ог), че сме добре.

Известяваме ви, че господин Тотю замина за Букурещ и Т. П. [1] ще ходи с господаря си, и от Б(укурещ) ще удари с Т. за Одеса за целта, която са любопитни [печалбата и загубата са братя]. Известяваме, че и г-н В. Дякона [2] стигна благополучно в Цариград и на 11 декември замина по търговия за Отечеството си..., на което тези дни, като ми пише какво е купил, не ще забравя да ви явя...

Моля ви, капел майстора, който писа песните, ако ги е преписал на ноти, пратете ми един екземпляр.

Поздравете приятелите от страната и особено Никола Князов, дядо Илия, Коста Йордан(ов), Алекси, Цеко. Като ви целуна сладко и поздравя сърдечно, очаквам сладкия ви отговор.

Приятелят ви Т. Ковачов

П. Мешайков е от два месеца и 1/2 при мене и ви поздравява.

К.

П. П. След 5 дни ще ви плати Иванчо парите и без забав[яне] ще ви ги пратим.

Т. Ковачов

Н.Б.II.А., п. 67. № 9080

Арх. т. I, № 8, стр. 325

БЕЛЕЖКИ

1. Тома Пантелеев.

2. Васил Левски.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.