сряда, февруари 24, 2021

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / Т. КОВАЧОВ ДО П. ХИТОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 379

Т. Ковачов до П. Хитов

Т. Мъгуреле, 27 март 1869 г.

Любезни мой П. X.

Честните ви 2 писъмца от 23. [този месец] приех и много се зарадвах. За драгоценното ви здраве се радвам.

От Иванчо парите не мога да взема още.

Известявам ви, че Левски дойде от голямото село и очаква да му пристигне средство, че да иде да разнесе пари за скацнашите, до[р]де до[й]де времето за панаира, на което ще дойда да се разговоря и контратим, като остане 20 дена до панаира, за да можеш и ти да пристигнеш на определеното място, където ще ми се даде заповед. Но само да бъдете онези, които ви познавах, да не се промените, както казват някои си?

Тука няма никаква пиаца скацашянска.

С 2-ро [писмо ще] ви пиша подробно. Като ви целуна и поздравя сърдечно, очаквам сладкия ви отговор.

Азис достунуз Афуз ефенди

Н.Б.II.А., п. 67. № 9084

Арх. т. I, № 12, стр. 328

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.