понеделник, февруари 08, 2021

ТРИДЕСЕТ АКТРИСИ ОТ НЯМОТО КИНО

ИЗТОЧНИК: VINTAGE EVETYDAY

ПРЕВОД ОТ АНГЛИЙСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Актрисите изиграли решаваща роля във формирането на ранното кино, а също така на Холивуд и на студийната система. По-популярни от своите колеги мъже, първите звезди от женски пол помогнали на Холивуд да стане процъфтяващо търговско предприятие.

Актрисите използвали тази популярност, за да контролират по-добре своите роли, а също така и това, което ставало зад кулисите. Преди появата на Кодекса на Хейс (етичен кодекс за филмовото производство в Холивуд – бел. П. Н.) през 1934 година те също търсели предизвикателни и динамични роли, които им давали свобода на действие и предизвиквали общоприетите норми. В резултат от това в ранния Холивуд имало динамика, при която актрисите можели да опитват множество различни начини за представянето на женските образи в киното.

От късометражните до пълнометражните игрални филми и от немите филми до звуковите жените влияели върху развитието на филмовата индустрия. Женската известност била важен компонент за нейния подем, макар че много от актрисите се прославили повече заради своята външност, отколкото заради своите актьорски способности.

Макар че някои жени достигали легендарен статут, ролите, които изпълнявали, често укрепвали традиционните стереотипи на пола. Това е позната история. Колкото по-популярни ставали филмите, толкова повече зрителите търсели любимите си изпълнители, карайки ръководителите на филмовите студия да пресметнат, че могат да имат печалба като извеждат на преден план определени „звезди“. Развитието на „звездната“ система довело до това, че много от актрисите станали еднообразни.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.