събота, февруари 20, 2021

МОНИКА ВИТИ

ИЗТОЧНИК: VINTAGE EVETYDAY

ПРЕВОД ОТ АНГЛИЙСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Родена през 1930 г. като Мария Луиза Чечарели в Рим, италианската актриса Моника Вити играе първата си филмова роля във филма на Едоардо Антон „Смей се, смей се, слей се“ („Ridere Ridere Ridere) (1954 г.), но ролята е малка и името ѝ даже не е посочено в титрите. Първото ѝ по-значимо и забележимо представяне е във филма на Марио Амендола „Съветите“ („Le dritte“) (1958 г.), когато е на двадесет и шест години. Играе и в телевизионния филм „Буржоазният кавалер“ („Il borghese gentiluomo“) (1959 г.)

Моника Вити е най-известна с главните си роли във филми, режисирани от Микеланджело Антониони в началото на 60-те години на миналия век. След като работи с Антониони, тя сменя фокуса и започва да се снима в комедии на режисьора Марио Моничели. Нейни партньори са Марчело Мастрояни, Ричард Харис, Терънс Стамп, Майкъл Кейн и Дърк Богард.

Актрисата има пет награди „Давид ди Донатело“ за най-добра актриса, седем италиански „Златни глобуса“ за най-добра актриса, „Златен глобус“ за цялостно творчество и награда „Златен лъв“ от филмовия фестивал във Венеция.

Тук са представени снимки на Моника Вити от 60-те и 70-те години на миналия век.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.