петък, май 31, 2024

НОБЕЛОВИ ЛАУРЕАТИ / 1989 г. / ФИЗИКА / ВОЛФГАНГ ПАУЛ

Волфганг Паул (Wolfgang Paul)

10 август 1913 г. - 7 декември 1993 г.

Нобелова награда за физика (заедно с Норман Рамзи и Ханс Демелт)

(За разработването на йонния капан.)

Роден в Лоренцкирх, Германия. След като защитава дисертация през 1939 г. в Берлин, защитава втора дисертация в Гьотинген и работи там като професор от 1944 до 1952 г. През 1952 г. отива в Бонския университет, където работи до 1981 г. като професор и директор на института по физика.

От 1964 до 1967 г. Паул е директор на отдела по физика в ЦЕРН, а през 1970-1973 г. – председател на съвета на директорите на ускорителя DESY в Хабург. През 1979 г. е избран за президент на фонда „Александър фон Хумболт“ и заема този пост в продължение на десет години.

От първия си брак с Лизелоте (Хирше) Паул ученият има четири деца – Юта, Регине, Щефан и Лоренц. От 1979 г. Паул е женен за доцентката по съвременна литература Дорис Валх-Паул. Синът на Паул, Щефан Паул, ръководи катедрата по експериментална физика в Мюнхенския технически университет, а другият му син, Лоренц Паул, е професор по физика във Вуперталския университет.

Волганг Паул е смятан за пионер в областта на физиката на елементарните частици. Изследванията му обхващат областта на атомната и молекулярната физика, масспектроскопията, разделянето на изотопите, разсейването на електроните във веществото, радиобиологията, дозиметрията и медицинската терапия с електронни лъчи. През 1953 г. Паул разработва квадрополен масфилтър (масфилтър на Паул) за използването му в масспектроскопичните измервания.

Освен с Нобелова награда Паул е удостоен със степента почетен доктор на университетите в Упсала, Ахен, Познан, Солун и Кентърбъри. Той е кавалер на ордена Pour le Mérite. Награден е със златен медал от Академията на науките в Прага и с медала Дирак от университета в Нов Южен Уелс. Получава ордена За заслуги пред Федеративна република Германия (голям кръст със звезда). От Германското физично дружество получава наградата Роберт Пол.

На името на Волфганг Паул е наречена награда на Германското масспектроскопично дружество (Изследователска награда Волфганг Паул), а също така наградата Волфганг Паул, присъждана от фонда „Александър фон Хумболт“ и федералното министерство на образованието и изследванията, която е една от най-големите по сума награди за цялата история на Германия. В чест на Паул е наречена голяма лекционна аудитория в университета в Бон.

ИЗТОЧНИК: Уикипедия

Превод от руски: Павел Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.