събота, май 04, 2024

МАРК ТВЕН, 1850 ГОДИНА

Марк Твен, както знаем, е литературният псевдоним на американския писател Самюел Клемънс. Този псевдоним мистър Клемънс ще вземе по-късно, когато започва литературната си дейност и е преминал вече през работа като корабен лоцман по река Мисисипи.

Докато Марк Твен е професионален лоцман по голямата река, която се славела с честите промени на теченията си и на дънните наноси, измерването на дълбочината под корабите ставало по съвсем прост начин: въже с тежест отдолу и завързани възли през определено разстояние (във футове). Когато тежестта опре дъното, по съответния възел се отчитало веднага дълбочината до него.

Изключително важен бил възгласът на лоцмана „Марк туейн!“ (побългарено – „марк твен“), грубо преведено - „Отбелязана мярка две!“, което означавало, че под кораба има двадесет, доколкото си спомням от източниците, фута вода (7 метра), достатъчни за плоските отдолу мисисипски кораби, за да не заседнат на дъното.

Но това е в по-нататъшно време.

На долната снимка Марк Твен, който още не е Марк Твен, се е снимал на петнадесет години, когато след смъртта на баща си, е трябвало да работи, за да поддържа финансово семейството си, и започва работа като словослагател.

На снимката юношата се е снимал с малка метална шпалта, на която е набрал умалителния вариант на своето име: Самюел – Сам..

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.