петък, май 24, 2024

НОБЕЛОВИ ЛАУРЕАТИ / 1989 г. / ФИЗИКА / ХАНС ДЕМЕЛТ

Ханс Демелт (Hans Dehmelt)

9 септември 1922 г. - 7 март 2017 г.

Нобелова награда за физика (заедно с Норман Рамзи и Волфганг Паул)

(За разработването на йонния капан.)

Демелт е роден в Гьорлиц, Долна Силезия, но израства в Берлин. След изпита си за допускане до обучение в университета (Abitur) през 1940 г. е призован във Вермахта, в частите на противовъздушната отбрана. Участва в Сталинградската битка, след което се връща в Германия и в рамките на военната програма учи физика в университета в Бреслау (днес Вроцлав, Полша – бел. П. Н.). През 1944 г. е изпратен на западния фронт, където по време на Арденсата битка е пленен от американците.

След освобождаването си през 1946 г. продължава своето обучение в Гьотингенския университет при учени като Рихард Бекер, Ханс Копферман, Вернер Хайзенберг, Макс фон Лауе, Волфганг Паул и Макс Планк. По време на погребението на Планк той е един от тези, които носят ковчега му. Получава диплома през 1948 година за защита на дипломна работа за масспектографа на Томсън. През 1950 г. защитава дисертация, след което е поканен в САЩ за следдокторска специализация. През 1952 г. започва работа във Вашингтонския университет в Сиатъл, където от 1955 г. е асистент-професор, от 1958 г. заместник-професор и от 1961 г. професор, като през същото година става и американски гражданин. През 2002 г. се пенсионира.

Демелт е женен за Ирмгард Ласоф. Семейството има син Герд. След смъртта на съпругата си той се жени за Даяна Дундър.

През 1956 г. Демелт описва за първи път преимуществата на йонните капани за спектроскопия с висока разрешителна способност. През следващите години полага основите за изграждането на подобни капани. През 1959 г. успява да задържи в магнетронен капан (по-късно наречен капан на Пенинг) един електрон в продължение на десет секунди. През 1973 г., заедно с Дейвид Уайлънд и Фил Екстръм, постига продължително запазване на един електрон и изграждането на едноелектронен генератор. През следващите години усъвършенства дотолкова този метод, че през 1987 г. измерва много точно жиромагнитното съотношение на електрона и позитрона.

Демелт е носител на наградата Ръмфорд на Американската академия на науките и изкуствата (1985 г.) и на Националния медал за наука на Националния научен фонд на САЩ (1995 г.). Член е на Националната академия на науките на САЩ.

ИЗТОЧНИК: Уикипедия

Превод от руски: Павел Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.