понеделник, октомври 17, 2022

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / Н. Т. ОБРЕТЕНОВ ДО Д. ГОРОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 489

Н. Т. Обретенов до Д. Горов

Бай Димитре!

Преди бях ви явил за Доганов, че е уловен от правителството и е затворен. Вие знаете вече, че от Цариград са определили ко¬мисия да отиде в София и разгледа някакви си работи, т.е. според писанието на вестниците, тя (комисията) миналия петък при¬стигна от Цариград в града ни и в неделя с особен вапор замина за Лом, откъдето ще замине за определеното си място. В тази комисия е и хаджи Иванчо. Тя, като слезе в града ни, разгледа делата на Доганов и като не го намери за виновен, (а само просто предаден) го пусна. Два дни след неговото запиране се търси и Георги Живков, но понеже го нямаше тука и не се знае какво се е случило с клетия!... Засега ни няма нищо освен да се озъртаме като изтървани зайци и да гледаме откъде ще дойде ловецът. Театърът [драмата] „Крум“ се забрани от правителството, макар и читалището да е дало жалба, но пак им се казало, че не бива. Сега не остава друго освен да се представи „Хаджи Айват“ и „Карагьоза“ - турска комедия. Попов я знае, нека ви каже колко е морална. Холан Карагьоз бурда бакъ сенда буна бакъ нео ингилис [1] чака се... Научаваме нещо за чиобска, ако сте известни и добре свети¬ни, но със скарата, където печете рибата. Ами брат ми Попов как е? Оздравя ли и какво прави? Как си бе, братче, скачаш ли, скачаш ли, ниос ба кукуллу, живей, брате, и се пази строго да не се повредиш пак. Недей ходи никъде, освен гледай в Гюргево да се заловиш на някоя работа. Засега толкова и като се видим, ще се разговорим надълго. Поздрави всички приятели и приятелки. Утре вечер пак ще се наказваме с винцувата майка, ако искате биоиорионус оннъдъмъ му [2] навън, това тука не е кърхама аннъдънму [3], и целувам ви всички ви братски. Бай Димитре, аз научавам, че ти било името Христо, дето ще се каже - за Рождество ще ядем прасе, и тъй с Богом останете си.

Ваш Каврак

5 декември 1872 г.

На Попов батьо му си дойде завчера. [4]

Н.Б.II.А., п. 69. № 9429

БЕЛЕЖКИ

1. А бре, човек, пред тебе е Карагьоз, а ти виж оня англичанин... (тур.).

2. Заповядайте, разбираш ли... (тур.).

3. Това тука не е публичен дом, разбираш ли... (тур.).

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.