сряда, октомври 19, 2022

АВА ГАРДНЪР ПО ВРЕМЕ НА СНИМКИТЕ НА ФИЛМА „УБИЙЦИТЕ“, 1946 г.

ИЗТОЧНИК: VINTAGE EVERYDAY

Можех да подредя тази колекция на „VINTAGE EVERYDAY“ едно към едно, но се задълбочих в търсене и имам малко повече информация, отколкото дават самите снимки.

Тъй като филмът „Убийците“ („The Killers“) се сочи за сниман по разказ на Хемингуей, най-напред прочетох разказа.

Той е много кратък и е съставен изключително от диалози.

В една закусвалня влизат двама мъже и в разговор със съдържателя на заведението Джордж дават да се разбере, че са дошли да убият шведа Оле Андершон, бивш боксьор и настоящ собственик на бензиностанция, който идва да се храни редовно в закусвалнята.

Шведът обаче не се появява и двамата мъже излизат да го търсят.

Ник, единственият посетител на закусвалнята, когото убийците заварват там, когато идват, отива в квартирата на Оле и го предупреждава, като му казва да бяга, но Оле, който лежи в леглото си, няма намерение да прави това и остава да лежи, безразличен към това, че го търся да го убият.

Ник се връща в закусвалнята и разказът свършва:

„- Не мога да забравя как той лежи там в стаята и знае, че му е спукана работата. Даже е страшно да си го помисля.

- А ти не мисли – каза Джордж“.

Това е, а после гледах и филма.

До единадесетата минута той се движи строго по разказа на Хемингуей, след което го изоставя, защото разказът е свършил, но Пит Лънд/Оле Андершон (първата роля на Бърт Ланкастър в киното – бел. П. Н.) е убит, започва разследване и серия от ретроспекции, които трябва да обяснят как се е стигнало до убийството.

Типичен „филм ноар“, в който Ава Гарднър не е всъщност централна героиня, но – за разлика от Бърт Ланкастър – е направила вече някакво име в киното и затова на представените долу снимки тя е в центъра, а Бърт в епизодите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.