четвъртък, април 08, 2021

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / Т. КОВАЧОВ ДО П. ХИТОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 388

Т. Ковачов до П. Хитов

Турну Мъгуреле, 24 автуст 1869 г.

Любезни мой приятелю!

Откакто се намирам без ваше честно, идвам да ви получа в драгоценното ви здраве, за което моля Божието око да ви го уварди.

За мен не се съмнявайте. Известявам ви, че Кършовски се върна от баните. Жалко беше, че не сте могли да се видите, 1.че не сте му отговорили на телеграфа, 2. че не е имал разстояние да се бави, защото училището наближава да се отвори; как и да е ви поздравява. Вчера беше - Пантилей Вълнюв замина за Букурещ, за да проводи соватите си; печелят 800 наполеона. Т. Пантилеев и той беше тук; поздравяват ви.

Ново. Васил ходи с 30 души в полите на Троянския и Врачанския балкан. Един врачанлия с 20 души удариха и уловиха Агите; моля ви за песните, които писаха, ако са ги превадили на ноти, пратете ми. Поздравете, моля ви, приятелите, които питат за нас.

Като ви целуна братски и поздравя сърдечно, ожидавам сладкия ви отговор.

Приятелят ви Т. Ковачов

Н.Б.II.А., п. 67. № 9093

Арх. т. I, № 21, стр. 335

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.