неделя, април 04, 2021

А СЗО СТОИ НЕПОКЛАТИМА

АВТОР: ЮЛИЯ ЛАТИНИНА (“НОВАЯ ГАЗЕТА“)

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Защо повярваха, че Китай няма нищо общо с пандемията, а не повярваха, че Русия няма нищо общо с отравянето на Навалний.

Представете си, че например в Новосибирск, където се намира небезизвестният “Вектор”, който някога работеше по въпросите на бактериологичното оръжие, изведнъж избухне епидемия от някаква зараза, но друга - нова, невиждана зараза. Която е опасна за човека и се предава по въздушно-капков път, поради коeто се разпространява по цялата планета.

При това е известно, че във “Вектор” са проучвали вируса на заразата и са се опитвали да разберат няма ли да се получи в резултат от мутиране такъв, който да е опасен за човека. Даже са излизали публикации за щамовете на новия вирус. Но всички култури с вируси са унищожени в началото на пандемията, а международните експерти, дошли на проверка, не са допуснати и до прага. Освен това властите заявяват, че епидемията е започнала от пазара, където някой продавал месо, заразено именно с новия вирус.

Как мислите, СЗО ще повярва ли, или няма да повярва?

А на Китай повярва.

Въпреки че ги имаше всичките изброени по-горе обстоятелства. В Уханския институт вирусолозите изследвали коронавируси на прилепи. Изследвали три нови вируса, които имали уникален S-протеин, способен да се свързва много добре в човешките тъкани с АСЕ2-рецептор. Институтът даже получава за това грант от NIH и когато американците видели при какви условия се провеждат експериментите, едва не припаднали и веднага засипали началството си със съобщения, че в института просто няма квалифицирани лаборанти и за вируса да избяга е фасулска работа. Първите случаи на заболявания нямали отношение към уханския пазар за морски дарове и прилепи от Юннан на пазара в Ухан не се продавали.

И въпреки това СЗО заявява в доклада си, че случайно излизане на вируса от лаборатория е “крайно невероятен” сценарий.

Едно от най-удивителните неща в историята с коронавируса не е броят на извършените чиновнически грешки, а тяхната безнаказаност.

Да вземем СЗО с нейния генерален директор Тедрос Аданом Гебрейесус. Като всяка бюрократична организация СЗО е склонна да плаши гражданите с апокалиптични сценарии, които засилват нейната тежест. Тя постоянно заплашва света с епидемии от птичи грип, ебола и прочее. Но в случая с коронавируса СЗО не просто омаловажаваше опасността от епидемия, тя де факто ѝ съдействаше със своите инструкции.

Още на 14 януари миналата година тя твърдеше, че вирусът не се предава от човек на човек. И даже в края на март - когато вече цяла Италия беше под карантина - СЗО настояваше, че коронавирусът не се предава по въздуха или прави това в изключителни случаи.

Но какво да се очаква от организация, чийто ръководител е креатура на Китай? И преди да поеме СЗО е бил министър в марксисткото правителство на Етиопия, наричащ епидемията от холера остра водниста диария.

Удивително е, че Гебрейесус не беше изритан веднага. В края на краищата от ковид вече бяха починали почти три милиона души. До съвсем неотдавна не беше възможно да си представим, че организация, която по време на епидемия лъже толкова много, няма да бъде разпусната и нейният ръководител няма да си подаде оставката.

Но днес международната бюрокрация е освободена от такива дреболии като задължението да отговаря за своите действия. По съвсем същия начин, между другото, е подредена и днешната Русия.

У нас също не наказват никого за грешките му и тоталната безнаказаност ражда тотална безотговорност.

Същото е и в Европейския съюз.

Ваксинирането в Европейския съюз се провали (в сравнение с Израел, Великобритания и САЩ) и причината е проста. Тя се нарича Стела Кириакидис - кипърската чиновничка, която малко преди епидемията беше назначена на поста комисар по здравеопазването. Тогава това беше второстепенна длъжност и задълженията на госпожа Кириакидис се свеждаха до това да обсъжда дълго по време на заседанията какъв размер трябва да има шрифтът на предупрежденията, печатани върху кутиите с цигари.

След като страните в Европейския съюз поставиха програмата за ваксиниране на наднационално равнище, госпожа Кириакидис се озова в длъжността на перачка, която трябва да командва бойно сражение. Тя се договори с Novatex за доставка на двеста милиона дози ваксина, която и до днес не е готова. Тя подписа договор с AstraZeneca три месеца след Великобритания. И т. н., и т. н.

Във всяко функционално правителство такъв провал завършва с уволнение, а тираните за подобно нещо разстрелват. Но в Европейския съюз се оказаха виновни кои ли не, само не тези, които отговаряха за ваксините. Европа ту забранява AstraZeneca, защото е британска, ту - напротив - конфискува (!) двадесет и девет милиона дози AstraZeneca. Все за да се отвлече вниманието на европейците от факта, че Великобритания ваксинира вече всички, които са над петдесет години, и само с това свое действие оправда Brexit-а.

Но представяте ли си как сега се гневят в Кремъл?

Ето, Китай лъже за ковида и му вярват. И наричат всички, които мислят иначе, “привърженици на отдавна развенчана заговорническа теория”. А ние лъжем за отравянето на Навалний и никой не ни вярва. Това са двойни стандарти!

И не могат да разберат: за да лъжеш като Китай, трябва да имаш икономика като Китай. Тогава вече можеш всичко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.