събота, април 17, 2021

ТРИ КЛЮЧОВИ КАПАНА НА НАШИЯ МОЗЪК

ИЗТОЧНИК: СНОБ

ПРЕВОД ОТ РУСКИ: ПАВЕЛ НИКОЛОВ

Нашият мозък съвсем не е нещо идеално. Създавал се е в сложните условия на еволюцията и в работата му има много различни “бъгове”, които са способни да ни вгорчат живота. Защото понякога не действа логично. Работата на мозъка е нещо много енергоемко (той тежи 2% от общата маса на тялото, а използва 20% от цялата му енергия). Именно затова много решения, които мозъкът взема, вървят по пътя на най-малкото съпротивление. И е важно да се знае, че мозъкът може да ни подведе. Сега ще поговорим за три, най-разпространени когнитивни грешки.

1. “Грешка на оцелелия” и какво общо имат с нея самолетите...

В началото на Втората световна война много американски бомбардировачи не се връщат в базите си, защото са свалени. И ето че унгарският математик Абрахам Валд, който работи в нюйоркските лаборатории SRG, трябва да реши този проблем. На самолетите, които са се върнали, има множество пробойни от зенитната артилерията и изтребителите, но пробойните са разпределени неравномерно: най-много са по фюзелажа и останалите части, а по-малко по горивната система и много по-малко - по двигателя. Отначало е взето решение да се укрепят именно тези зони, но Влад отговаря: не, изследванията показват, че самолетите, получили пробойни по тези места, могат да се върнат в базата. Самолетите, които са улучени в двигателя или в бензиновите резервоари, излизат от строя и не се връщат - и трябва да се заздравяват именно тези места, които при върналите се самолети са “най-чисти”. Благодарение на това е намален броят на свалените самолети.

В крайна сметка такава ситуация, когато според една група обекти (“оцелели”) данните са много, а според друга (“неоцелели”) по принцип ги няма и ние правим изводи въз основа на “оцелелите”, пропускайки това, че не по-малко важна информация се крие сред “неоцелелите”, се нарича “грешка на оцелелия” (може да се срещне и разширено като “системна грешка на оцелелия” - бел. П. Н.).

И това е стандартен навик на мисленето, който ни пречи да вземаме ефективни решения.

Затова е много важно да не избързваме с изводите, а да се опитваме да проучим максимално проблема.

2. ”Честотна илюзия”, известна също така като феномен на Баадер-Майнхоф

Веднага след като един човек научава за някакво ново нещо или за някаква нова идея, му се струва, че те започват да се появяват навсякъде. Това е така, защото след като сме научили за новото нещо, съзнанието ни започва да следи къде има информация за него, в резултат от което го виждаме навсякъде, където се споменава. Макар че същото положение е било и по-рано и нищо да не се е променило - освен реакцията на нашия мозък. А всякаква поява на обекта само затвърждава увереността на съзнанието, че той е започнал да се появява навсякъде. Например бременните жени започват изведнъж да забелязват наоколо жените в положение. На първобитния човек това му помагало да се ориентира в местността, да намира необходимата храна. Макар че едновременно могат да се пропуснат други неща, ако мозъкът не се е фокусирал върху тях.

3. Склонност към негативното” - източник на неврози

Негативните неща, даже когато имат равна сила, се възприемат от хората по-силно от нещата с положителен характер. Това се отнася до мислите, емоциите, социалните взаимоотношения, болезнените/травмиращите събития и така нататък. Затова аудиторията на телевизионните новинарски емисии обръща по-голямо внимание на негативните новини, а не на положителните събития. Негативът се възприема по-ярко, по-релефно и се запомня по-добре. Ефектът се проявява и при възприемането на другите хора: една “негативна” характеристика на човека е способна да зачеркне, когато го възприемаме, множество негови положителни черти. Така един човек без каквито и да е положителни черти (например току-що появил се безличен политик) има преимущество пред конкуренти, у които сред множеството им положителни черти има една отрицателна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.