петък, април 16, 2021

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / Т. КОВАЧОВ ДО П. ХИТОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 390

Т. Ковачов до П. Хитов

Турну Мъгуреле, 2 септември 1869 г.

Любезни мой П.

Честното ви [писмо] от 22. текущаго [този месец] с радост от приносящия приех, съдържанието му добре проумях.

Немалко се зарадвах, като лично се видях и разговорих с Д.

За В. Левски ви явих преди една седмица, че замина за Александрия, атлия, той е минал от Т., но къде отива, кога ще се върне, не ми яви, защото нямах време да разговарям подробно. Каза, че ще ми пише. Василя Плевнелия го хванаха на врачанския манастир. Т. Ф. [1] с Василя [2] Карловеца са в Одеса.

Според заповедта ви улесних Д. и го изпратих за бра [3] с рекомандация.

Благополучно пристигна и замина. За револвер забравихте. Моля ви, поздравете приятелите, а вази, като ви целуна братски и поздравя сърдечно, ожидавам сладкия ви отговор.

Ваш брат Т. Ковачов [4]

Н.Б.II.А., п. 67. № 9095

Арх. т. I, № 23, стр. 336

БЕЛЕЖКИ

1. Ф. Тотю.

2. Васил Платнаров.

3. Браила.

4. Адрес на писмото: Domnului Kosta Ladarovici tutungie la Teradija Belgrad, Serbie.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.