петък, август 26, 2022

КОРЕСПОНДЕНЦИЯ МЕЖДУ СЪВРЕМЕННИЦИ НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ / ХРИСТО ИВАНОВ КНИГОВЕЗЕЦА ДО Н. Т. ОБРЕТЕНОВ

Отпреди година–година и нещо, та дали не и повече - не помня, започнах един личен проект: да публикувам в моята интернет библиотека на едно място в текстов формат всички документи, свързани с живота и дейността на Васил Левски, които успея да открия.

Публикуваното досега може да видите тук: Библиотека на Павел Николов – Васил Левски.

Едновременно на части, последователно, всичко това се публикуваше и в моя блог.

След горепосочените публикации продължавам с публикуването на писма на съвременници на Левски, които по някакъв начин – по-малко или повече - засягат живота и дейността на Апостола.

Писмата са представени според книгата на Димитър Т. Страшимиров „Васил Левски. Живот, дела, извори – II том“, София, 1929 г.

В началото давам номерацията на всеки съответен документ, както е дадена от Страшимиров в книгата му; бележките под черта са също негови.

(Павел Николов)

№ 482

Христо Иванов Книговезеца до Н. Т. Обретенов

Търново, 30 октомври 1872 г.

Г. (скъсано)

В Русе

Този час приех известие, че от братята паднали някои и други в неприятелски ръце. Вземете нужните мерки за всеки случай. Писма и други работи прегледайте и скъсайте, защото излезли някои и други слаби в приказките си. Сношенията прекъснете временно, докато се известим за всичко. С една реч, нищо недейте изпраща, докато не ви известим. Ако сте изпратили нещо, то побързайте да ми явите, но дано не сте пратили.

Без повече, засега ви поздравявам

Ваш Христема ...

(скъсано) Cт. [1]

Мнозина от хората ни са уловили и сам Димитър паднал в рецете им.

Същите

Н.Б.II.В., п. 1. № 33

Арх. Обретенов

БЕЛЕЖКИ

1. Навярно - новият псевдоним Христемага, допълнен със стария - Ст. Карагьозов, който бил изличен или скъсан.

(Следва)

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Анонимни потребители не могат да коментират. Простащини от всякакъв род ги режа като зрели круши! На коментари отговарям рядко поради липса на време за влизане във виртуален разговор, а не от неучтивост. Благодаря за разбирането.